PROIZVODNJA I IZOLACIJA MLIJEČNE KISELINE POMOĆU TERMOFILNE BAKTERIJE Bacillus smithii DSM 460 (CROSBI ID 443896)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Marko Sarić
Mario, Novak
Nenad, Marđetko
hrvatski
PROIZVODNJA I IZOLACIJA MLIJEČNE KISELINE POMOĆU TERMOFILNE BAKTERIJE Bacillus smithii DSM 460
Održiva upotreba lignocelulozne biomase za dobivanje raznih biokemikalija, poput mliječne kiseline uključuje iskorištavanje svih ugljikohidrata prisutnih u njenim hidrolizatima. Zbog toga je važna upotreba mikroorganizama koji mogu koristiti pentoze i heksoze kako bi proces bio ekonomičan. Cilj ovog rada bio je odrediti optimalne uvjete za proizvodnju mliječne kiseline pomoću bakterije Bacillus smithii DSM 460, u svrhu dobivanja što većeg prinosa proizvoda u različitim bioreaktorskim sustavima. Također je istražena i mogućnost izolacije mliječne kiseline iz fermentirane podloge pomoću adsorpcijske smole. Iz provedenog istraživanja najveće koncentracije mliječne kiseline se postižu u bioreaktoru s miješalom (približno 28 g L-1) pri temperaturi od 55 ° C uz koeficijent konverzije supstrata u mliječnu kiselinu preko 90 % teoretske vrijednosti. Tijekom uzgoja provedenom pri temperaturi od 45 °C u istim uvjetima postiže se oko 40 % manja koncentracija mliječne kiseline ( 17 g L-1). Utjecaj temperature zanemariv je na odvijanje procesa adsorpcije, a najveći kapacitet postignut je pri 40 °C (0, 2480 g mliječne kiseline/g vlažne smole).
održiv razvoj, mliječna kiselina, adsorpcija, ekstremofili, bioreaktor
nije evidentirano
engleski
PRODUCTION AND ISOLATION OF LACTIC ACID USING THERMOPHILIC BACTERIA Bacillus smithii DSM 460
nije evidentirano
sustainable development, lactic acid, adsorption, extremophiles, bioreactor
nije evidentirano
Podaci o izdanju
62
02.07.2021.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb