Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

PROIZVODNJA I IZOLACIJA MLIJEČNE KISELINE POMOĆU TERMOFILNE BAKTERIJE Bacillus smithii DSM 460 (CROSBI ID 443896)

Ocjenski rad | diplomski rad

Marko Sarić PROIZVODNJA I IZOLACIJA MLIJEČNE KISELINE POMOĆU TERMOFILNE BAKTERIJE Bacillus smithii DSM 460 / Mario, Novak (mentor); Nenad, Marđetko (neposredni voditelj). Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2021

Podaci o odgovornosti

Marko Sarić

Mario, Novak

Nenad, Marđetko

hrvatski

PROIZVODNJA I IZOLACIJA MLIJEČNE KISELINE POMOĆU TERMOFILNE BAKTERIJE Bacillus smithii DSM 460

Održiva upotreba lignocelulozne biomase za dobivanje raznih biokemikalija, poput mliječne kiseline uključuje iskorištavanje svih ugljikohidrata prisutnih u njenim hidrolizatima. Zbog toga je važna upotreba mikroorganizama koji mogu koristiti pentoze i heksoze kako bi proces bio ekonomičan. Cilj ovog rada bio je odrediti optimalne uvjete za proizvodnju mliječne kiseline pomoću bakterije Bacillus smithii DSM 460, u svrhu dobivanja što većeg prinosa proizvoda u različitim bioreaktorskim sustavima. Također je istražena i mogućnost izolacije mliječne kiseline iz fermentirane podloge pomoću adsorpcijske smole. Iz provedenog istraživanja najveće koncentracije mliječne kiseline se postižu u bioreaktoru s miješalom (približno 28 g L-1) pri temperaturi od 55 ° C uz koeficijent konverzije supstrata u mliječnu kiselinu preko 90 % teoretske vrijednosti. Tijekom uzgoja provedenom pri temperaturi od 45 °C u istim uvjetima postiže se oko 40 % manja koncentracija mliječne kiseline ( 17 g L-1). Utjecaj temperature zanemariv je na odvijanje procesa adsorpcije, a najveći kapacitet postignut je pri 40 °C (0, 2480 g mliječne kiseline/g vlažne smole).

održiv razvoj, mliječna kiselina, adsorpcija, ekstremofili, bioreaktor

nije evidentirano

engleski

PRODUCTION AND ISOLATION OF LACTIC ACID USING THERMOPHILIC BACTERIA Bacillus smithii DSM 460

nije evidentirano

sustainable development, lactic acid, adsorption, extremophiles, bioreactor

nije evidentirano

Podaci o izdanju

62

02.07.2021.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Biotehnologija