Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj staništa na kemijski sastav i biološka svojstva motra (CROSBI ID 443887)

Ocjenski rad | diplomski rad

Mimica, Nina Utjecaj staništa na kemijski sastav i biološka svojstva motra / Generalić Mekinić, Ivana (mentor); Split, Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu, . 2021

Podaci o odgovornosti

Mimica, Nina

Generalić Mekinić, Ivana

hrvatski

Utjecaj staništa na kemijski sastav i biološka svojstva motra

Motar (Crithmum maritimum L.) je vjerojatno jedan od najpoznatijih halofita na području Mediterana. Ova biljka se od davnina koristi u prehrambene i ljekovite svrhe obzirom da ju odlikuje prisutnost visokih koncentracija vitamina C, polifenola, karotenoida te ostalih bioaktivnih spojeva. Cilj ovog rada bio je istražiti razlike u kemijskom sastavu i biološkim svojstvima motra prikupljenog sa tri različite lokacije ; na riječnom staništu, staništu na samom ušću te na morskom staništu. Korištenjem uređaja za mikrovalnu ekstrakciju pripravljeni su biljni ekstrakti (94°C, 500 W, 30 min) kojima je određen udio ukupnih fenola, flavonoida, te ukupnih tanina, dok je sadržaj klorogenske kiseline, koja je dominantan fenolni spoj u motru, određen primjenom visokodjelotvorne tekućinske kromatografije. Uzorcima je testirana i antioksidacijska aktivnost metodom određivanja redukcijske aktivnosti uzoraka (engl. Ferric Reducing Antioxidant Power, FRAP), te korištenjem dviju metoda određivanja sposobnosti hvatanja molekula slobodnog radikala pri čemu je korišten dušikov monoksid (NO•) i 2, 2-difenil-1-pikrilhidrazil radikal (DPPH). Na temelju dobivenih rezulata može se zaključiti da lokacija uzorkovanja biljke motar ima veliki utjecaj na kemijski sastav i antioksidacijska svojstva ekstrakata. Također, rezultati ukazuju na važnost individualnih fenolnih spojeva (klorogenske kiseline) na biološka svojstva ekstrakata.

motar, mikrovalna ekstrakcija, fenolni spojevi, klorogenska kiselina, antioksidacijska aktivnost

nije evidentirano

engleski

Influence of harvest location on chemical composition and biological activity of seafennel

nije evidentirano

sea fennel, microwave-assisted extraction, phenolics, chlorogenic acid, antioxidant activity

nije evidentirano

Podaci o izdanju

41

30.09.2021.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu

Split

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija