Pojavnost bakterija Salmonella spp. u pilećem mesu s područja istočne Hrvatske (CROSBI ID 707655)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa
Podaci o odgovornosti
Perković, Irena ; Krajina, Marija ; Vukičević, Mirta ; Škrivanko, Mario ; Krajina, Hrvoje
hrvatski
Pojavnost bakterija Salmonella spp. u pilećem mesu s područja istočne Hrvatske
Bakterije roda Salmonella, uz Campylobacter, uzrokuju najčešće bakterijske infekcije koje se prenose hranom, a meso peradi je prepoznato kao njihov najčešći izvor zaraze kod ljudi. Budući je pileće meso jedno od najzastupljenijih vrsta mesa u svakodnevnoj ljudskoj prehrani, cilj ovog rada je bio utvrditi pojavnost bakterija roda Salmonella u navedoj vrsti mesa. Uzorkovanje je provedeno u razdoblju od 2016. do 2020. godine u okviru monitoringa hrane životinjskog podrijetla u mesnicama i klaonicama na području istočne Hrvatske. Ukupno je analizirano 837 uzoraka svježeg pilećeg mesa, a u 124 (14, 81 %) uzorka je ustanovljena prisutnost bakterija Salmonella. Serološkom tipizacijom u svim pozitivnim uzorcima je identificirana Salmonella ser. Infantis, koja je najviše bila izolirana u pilećem krilu, a najmanje u prsima
Salmonella spp., S. infantis, pileće meso, istočna Hrvatska
nije evidentirano
engleski
OCCURRENCE OF BACTERIA Salmonella spp. IN CHICKEN MEAT IN EASTERN CROATIA
nije evidentirano
Salmonella spp., S.infantis, chicken meat, eastern Croatia
nije evidentirano
Podaci o prilogu
107-107.
2021.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Book of Abstracts of the 13th International Scientific and Professional Conference WITH FOOD TO HEALTH / Babić, Jurislav ; Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat (ur.).Osijek
Babić, Jurislav ; Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat (ur.).
Osijek:
Podaci o skupu
13. međunarodni znanstveno-stručni skup: hranom do zdravlja = 13th International Scientific and Professional Conference: With food to health
poster
16.09.2021-17.09.2021
Osijek, Hrvatska