Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 114722

Onečišćenje zraka na području Zagreba u razdoblju 1981.-2000.


Šega, Krešimir; Vađić, Vladimira
Onečišćenje zraka na području Zagreba u razdoblju 1981.-2000. // Ekoinženjerstvo 2002 / Koprivanac, Natalija (ur.).
Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa-HDKI, 2002. (pozvano predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Onečišćenje zraka na području Zagreba u razdoblju 1981.-2000.
(Air pollution in Zagreb during 1981-2000 period)

Autori
Šega, Krešimir ; Vađić, Vladimira

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Ekoinženjerstvo 2002 / Koprivanac, Natalija - Zagreb : Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa-HDKI, 2002

Skup
I. HRVATSKA KONFERENCIJA EKOINŽENJERSTVO 2002

Mjesto i datum
Plitvička jezera, Hrvatska, 22.-24.10.2002

Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
kakvoća zraka; monitroring
(air quality; monitoring)

Sažetak
Organizacija mjerne mreže za praćenje zraka na urbanom području dinamički je proces koji se mijenja, harmonizira i unapređuje s vremenom u ovisnosti o novim saznanjima o štetnosti onečišćenja koji bi mogli biti prisutni u vanjskom zraku. U svrhu utvrđivanja njihovog štetnog utjecaja na zdravlje ljudi i okoliš, te u svrhu poduzimanja mjera zaštite, razine koncentracija onečišćenja je potrebno kontinuirano pratiti. Praćenje kakvoće zraka u Zagrebu započelo je 1963. godine određivanjem koncentracija sumporova dioksida i dima na tri mjerne postaje. Godine 1972. na istim mjernim postajama praćenje onečišćenja zraka je prošireno određivanjem razina koncentracija ukupnih lebdećih čestica i metala olova, kadmija i mangana u njima. Iste godine Jedinica za higijenu okoline Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada, postaje suradni laboratorij Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), te ostaje to do danas. Od tada, Jedinica prolazi provjeru kakvoće rada QA/QC preko SZO. Provjera kakvoće rada provodi se godišnje, kakao za klasične (manualne), tako i za određivanje koncentracija istih onečišćenja automatskim analizatorima. Podaci iz Zagreba, s tri mjerne postaje, ulaze u okviruGEMS/AIR programa (Global Environmental Monitoring System) u svjetsku bazu podataka SZO. Godine 1994. započelo je određivanje razina koncentracija dušikova dioksida, a 1996. godine ozona. Praćenje onečišćenja zraka je 1998. godine prošireno na određivanje koncentracija lebdećih čestica PM10 i PM2.5 ekvivalentnog aerodinamičkog promjera manjeg od 10, odnosno 2.5 ľm, te metala olova, kadmija i mangana u njima. U 2000. godinu započeto je praćenje koncentracija policikličkih aromatskih ugljikovodika (PAU) u lebdećim česticama. Dobiveni rezultati primjenjuju se za kategorizaciju gradskog područja s obzirom na kakvoću zraka s obzirom na svako mjereno onečišćenje.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštitaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
0022002

Ustanove
Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada, Zagreb

Profili:

Avatar Url Krešimir Šega (autor)

Avatar Url Vladimira Vađić (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Šega, Krešimir; Vađić, Vladimira
Onečišćenje zraka na području Zagreba u razdoblju 1981.-2000. // Ekoinženjerstvo 2002 / Koprivanac, Natalija (ur.).
Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa-HDKI, 2002. (pozvano predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Šega, K. & Vađić, V. (2002) Onečišćenje zraka na području Zagreba u razdoblju 1981.-2000.. U: Koprivanac, N. (ur.)Ekoinženjerstvo 2002.
@article{article, editor = {Koprivanac, N.}, year = {2002}, pages = {46}, keywords = {air quality, monitoring}, title = {Air pollution in Zagreb during 1981-2000 period}, keyword = {air quality, monitoring}, publisher = {Hrvatsko dru\v{s}tvo kemijskih in\v{z}enjera i tehnologa-HDKI}, publisherplace = {Plitvi\v{c}ka jezera, Hrvatska} }