Kvaliteta lubina i komarče uzgojenih na području Jadrana (CROSBI ID 707570)
Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Pleadin, Jelka ; Krešić, Greta ; Lešić, Tina ; Vulić, Ana ; Kudumija, Nina ; Oraić, Dražen ; Zupičić, Ivana Giovanna ; Zrnčić, Snježana
hrvatski
Kvaliteta lubina i komarče uzgojenih na području Jadrana
Riblje meso ima dobro uravnotežen nutritivni sastav budući da sadrži bjelančevine, masti i esencijalne mikronutrijente u količinama koje imaju povoljno djelovanje na ljudsko zdravlje. U ovom istraživanju ispitivana je kvaliteta lubina i komarče uzgojenih na dva lokaliteta na području Jadrana tijekom jednogodišnjeg razdoblja. Primjenom validiranih analitičkih metoda u uzorcima ribe (n = 48) ispitivan je osnovni nutritivni sastav (voda, bjelančevine, masti, ugljikohidrati, pepeo i masti, uključujući profil masnih kiselina) te količina minerala. Dobivene vrijednosti indeksa nutritivne kvalitete masti, uključujući aterogeni i trombogeni indeks, omjer hipokolesterolemičnih i hiperkolesterolemičnih masnih kiselina i indeks kvalitete lipida u mesu uspoređivane su s zdravstvenim preporukama. Utvrđena je visoka nutritivna vrijednost uzgojenog lubina i komarče sa oba lokaliteta, s značajnijim variranjem udjela ukupne masti, a vrijednosti indeksa nutritivne kvalitete masti udovoljavale su vrijednostima preporučenim od strane međunarodnih zdravstvenih organizacija.
lubin ; komarča ; uzgojena riba ; Jadransko more ; nutritivni sastav
nije evidentirano
engleski
Quality of Sea bass and Sea bream farmed in the Adriatic area
nije evidentirano
sea bass ; sea bream ; farmed fish ; Adriatic Sea ; nutritional composition
nije evidentirano
Podaci o prilogu
391-400.
2021.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Zbornik radova znanstveno-stručnog skupa s međunarodnim sudjelovanjem Veterinarski dani 2021.
Zagreb: Hrvatska veterinarska komora
1334-8175
Podaci o skupu
Veterinarski dani 2021.
predavanje
26.09.2021-29.09.2022
Vodice, Hrvatska