Potencijal mikroinkapsulacije u sirarstvu: odabir autohtone mljekarske kulture za Paški sir (CROSBI ID 707554)
Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Kiš, Marta ; Kazazić, Snježana ; Vinceković, Marko ; Dobranić, Vesna ; Oštarić, Fabijan ; Mikulec, Nataša ; Zdolec, Nevijo
hrvatski
Potencijal mikroinkapsulacije u sirarstvu: odabir autohtone mljekarske kulture za Paški sir
Posljednjih nekoliko godina sve je veći interes za razvojem inovativnih tehnologija u prehrambenoj industriji kojima bi se unaprijedili proizvodni procesi te funkcionalna svojstva hrane. Mikroinkapsulacija je proces imobilizacije bioaktivne tvari unutar nosača pri čemu se stvaraju čestice različitih promjera - tzv. mikrosfere. Djelotvornost mikroinkapsuliranih tvari očituje se u boljoj stabilnosti i zaštiti aktivne tvari, njezinom otpuštanju u kontroliranim vremenskim intervalima te većoj bioraspoloživosti u proizvodu u odnosu na njihovu konvencionalnu primjenu. Projektom „Potencijal mikroinkapsulacije u proizvodnji sireva“ (KK. 01.1.1.04.0058) nastoji se ekstrahirati sirilo iz sirišta sisajuće janjadi, odabrati autohtone sojeve bakterija mliječne kiseline iz lanca tradicionalne sirarske proizvodnje te ih primijeniti u mikroinkapsuliranom obliku u proizvodnji Paškog sira. Dosadašnja mikrobiološka istraživanja u projektu obuhvatila su izolaciju i determinaciju bakterija mliječne kiseline iz ovčjeg mlijeka i sira te ispitivanja dinamike njihovog preživljavanja i otpuštanja u alginatnim mikrosferama, a dio rezultata se prikazuje u ovom radu.
mikroinkapsulacija ; mljekarska kultura ; Paški sir
nije evidentirano
engleski
Potential of microencapsulation in cheese production: selection of indigenous dairy culture for Pag cheese
nije evidentirano
microencapsulation ; dairy culture ; Pag cheese
nije evidentirano
Podaci o prilogu
363-370.
2021.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Zbornik radova Znanstveno-stručnog skupa s međunarodnim sudjelovanjem Veterinarski dani 2021.
Podaci o skupu
Veterinarski dani 2021.
predavanje
26.09.2021-29.09.2022
Vodice, Hrvatska