Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Potencijal mikroinkapsulacije u sirarstvu: odabir autohtone mljekarske kulture za Paški sir (CROSBI ID 707554)

Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | domaća recenzija

Kiš, Marta ; Kazazić, Snježana ; Vinceković, Marko ; Dobranić, Vesna ; Oštarić, Fabijan ; Mikulec, Nataša ; Zdolec, Nevijo Potencijal mikroinkapsulacije u sirarstvu: odabir autohtone mljekarske kulture za Paški sir // Zbornik radova Znanstveno-stručnog skupa s međunarodnim sudjelovanjem Veterinarski dani 2021.. 2021. str. 363-370

Podaci o odgovornosti

Kiš, Marta ; Kazazić, Snježana ; Vinceković, Marko ; Dobranić, Vesna ; Oštarić, Fabijan ; Mikulec, Nataša ; Zdolec, Nevijo

hrvatski

Potencijal mikroinkapsulacije u sirarstvu: odabir autohtone mljekarske kulture za Paški sir

Posljednjih nekoliko godina sve je veći interes za razvojem inovativnih tehnologija u prehrambenoj industriji kojima bi se unaprijedili proizvodni procesi te funkcionalna svojstva hrane. Mikroinkapsulacija je proces imobilizacije bioaktivne tvari unutar nosača pri čemu se stvaraju čestice različitih promjera - tzv. mikrosfere. Djelotvornost mikroinkapsuliranih tvari očituje se u boljoj stabilnosti i zaštiti aktivne tvari, njezinom otpuštanju u kontroliranim vremenskim intervalima te većoj bioraspoloživosti u proizvodu u odnosu na njihovu konvencionalnu primjenu. Projektom „Potencijal mikroinkapsulacije u proizvodnji sireva“ (KK. 01.1.1.04.0058) nastoji se ekstrahirati sirilo iz sirišta sisajuće janjadi, odabrati autohtone sojeve bakterija mliječne kiseline iz lanca tradicionalne sirarske proizvodnje te ih primijeniti u mikroinkapsuliranom obliku u proizvodnji Paškog sira. Dosadašnja mikrobiološka istraživanja u projektu obuhvatila su izolaciju i determinaciju bakterija mliječne kiseline iz ovčjeg mlijeka i sira te ispitivanja dinamike njihovog preživljavanja i otpuštanja u alginatnim mikrosferama, a dio rezultata se prikazuje u ovom radu.

mikroinkapsulacija ; mljekarska kultura ; Paški sir

nije evidentirano

engleski

Potential of microencapsulation in cheese production: selection of indigenous dairy culture for Pag cheese

nije evidentirano

microencapsulation ; dairy culture ; Pag cheese

nije evidentirano

Podaci o prilogu

363-370.

2021.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Zbornik radova Znanstveno-stručnog skupa s međunarodnim sudjelovanjem Veterinarski dani 2021.

Podaci o skupu

Veterinarski dani 2021.

predavanje

26.09.2021-29.09.2022

Vodice, Hrvatska

Povezanost rada

Veterinarska medicina