Određivanje kvalitete hrane (CROSBI ID 443771)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Kirch-Leto, Annabella
Samardžić, Mirela
hrvatski
Određivanje kvalitete hrane
Određivanje kvalitete hrane je vrlo važan postupak pri kojemu se upotrebljavaju razne analitičke metode u svrhu prikupljana podataka o udjelima pojedinih elemenata u hrani, njezinoj sigurnosti, hranjivoj vrijednosti te ispitivanja organoleptičkih svojstava. Najčešće upotrebljavane metode kemijske analize hrane su kromatografske, spektrofotometrijske, volumetrijske, gravimetrijske, taložne i destilacijske metode. Cilj ovog rada bio je istražiti i opisati metode koje se upotrebljavaju prilikom analize hrane te otkriti zašto se hrana uopće mora provjeravati, što su to organoleptička svojstva te analizira li se hrana samo pomoću instrumenata ili i na druge načine, također razjasniti što se sve nalazi u hrani i kako određene komponente djeluju na hranu te kakav je utjecaj mikroorganizama. Osim prethodno navedenog, spomenute su i zakonske regulacije vezane za dodatke hrani te potrebe tržišta vezane za hranu koja se prodaje u trgovinama.
kvaliteta hrane ; sigurnost hrane ; analiza hrane ; aditivi ; organoleptička svojstva
nije evidentirano
engleski
Determination of food quality
nije evidentirano
food quality ; food safety ; food analysis ; additives ; organoleptic properties
nije evidentirano
Podaci o izdanju
33
30.09.2021.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Odjel za kemiju
Osijek