Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Halofilni vibriji u školjkašima kao potencijalno patogeni uzročnici zoonoza u ljudi (CROSBI ID 298916)

Prilog u časopisu | pregledni rad (znanstveni) | domaća recenzija

Džafić, Natalija ; Kvrgić, Kristina ; Kozačinski, Lidija ; Humski, Andrea Halofilni vibriji u školjkašima kao potencijalno patogeni uzročnici zoonoza u ljudi // Veterinarska stanica, 52 (2021), 6; 725-736

Podaci o odgovornosti

Džafić, Natalija ; Kvrgić, Kristina ; Kozačinski, Lidija ; Humski, Andrea

hrvatski

Halofilni vibriji u školjkašima kao potencijalno patogeni uzročnici zoonoza u ljudi

Uzgoj, izlov i promet školjkašima reguliran je brojnim zakonima kojima je cilj stavljanje na tržište zdrave hrane. Zakonodavstvo ne predviđa kontrolu Vibrio spp., što može rezultirati stavljanjem na tržište i konzumacijom školjkaša kontaminiranih bakterijama ovog roda te posljedično prouzročiti pojavu bolesti u ljudi. U radu je prikazano značenje najvažnijih potencijalno patogenih halofilnih vibrija poput V. cholerae, V. parahaemolyticus i V. vulnificus u infekciji ljudi. Tijekom zadnjih dvadesetak godina u zemljama mediteranske regije provedena su istraživanja, koja su redom potvrdila prisutnost vibrija u morskoj vodi, školjkašima, sedimentu i u otpadnim vodama. U Hrvatskoj je u rijetkim istraživanjima školjkaša dokazana duž Jadranske obale prisutnost Vibrio spp., uz dominaciju vrste V. parahaemolyticus. Sve izraženija pojava globalnog zatopljenja podudara se i s neočekivanim pojavama infekcija s Vibrio spp. na sjeveru Europe, ponajprije na području Baltičkog mora. Četiri su važne značajke pripadnika roda Vibrio koje ih čine pogodnima u procjeni klimatskih promjena. To su: osjetljivost na temperaturu (jako dobro rastu pri temperaturama iznad 15 °C), brzo umnažanje, pojava u područjima gdje se nikada nisu javljali (kao što su sjeverna Europa, Aljaska, Čile, sjevero - istočno područje SAD) i mogućnost ulaska u organizam putem hrane i izlaganjem kontaminiranoj vodi. S gledišta sigurnosti hrane i školjkaša kao hrane, globalno zatopljenje i klimatske promjene imaju značajan utjecaj na dinamiku i rasprostranjenost potencijalno patogenih halofilnih vibrija na područja u kojima nisu povijesno dokazani kao uzročnici oboljenja ljudi. Posljednjih su desetljeća razvijane različite metode s ciljem pouzdanije identifikacije Vibrio vrsta. Radilo se na poboljšanju klasičnih mikrobioloških metoda, a većina je istraživanja usmjerena prema razvoju i primjeni molekularnih tehnika. Istraživanjima kojima su uspoređivani rezultati kulturelnih mikrobioloških metoda i lančane reakcije polimerazom (PCR), dokazana je značajno veća osjetljivost i pouzdanost molekularnih metoda u dokazu uzročnika

dvoljušturni školjkaši ; Vibrio spp. ; potencijalni patogeni ; zoonoze

nije evidentirano

engleski

Halofilni vibriji u školjkašima kao potencijalno patogeni uzročnici zoonoza u ljudi

nije evidentirano

dvoljušturni školjkaši ; Vibrio spp. ; potencijalni patogeni ; zoonoze

nije evidentirano

Podaci o izdanju

52 (6)

2021.

725-736

objavljeno

0350-7149

1849-1170

Povezanost rada

Biotehnologija u biomedicini (prirodno područje, biomedicina i zdravstvo, biotehničko područje), Veterinarska medicina

Poveznice
Indeksiranost