Utjecaj defolijacije na kemijski sastav grožđa sorte 'Graševina' u uvjetima vinogorja Srijem (CROSBI ID 443739)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Ćorić, Mijo
Andabaka, Željko
Šikuten, Iva
hrvatski
Utjecaj defolijacije na kemijski sastav grožđa sorte 'Graševina' u uvjetima vinogorja Srijem
Defolijacija je zahvat zelene rezidbe kojim se uklanjaju listovi vinove loze. Ovaj zahvat može se koristiti u različitim periodima vegetacije vinove loze. Ovisno o periodu defolijacija može biti rana ili kasna. Rana defolijacija podrazumijeva period uklanjanje lišća prije cvatnje, do zametanja bobica, dok se kasna defolijacija izvršava početkom šare bobica. U ovom radu istraživana su tri termina defolijacije te njihov utjecaj na kemijski sastav grožđa. Defolijacija nakon cvatnje rezultirala je s najvišim sadržajem ukupnih polifenola, defolijacija u zoni grožđa početkom šare postigla je najviši sadržaj šećera i ukupnih kiselina, dok defolijacija iznad zone grožđa početkom šare sveobuhvatno imala je statistički najmanje značajan utjecaj na kemijski sastav grožđa sorte Graševina.
defolijacija ; grožđe ; fenofaza ; Graševina
nije evidentirano
engleski
Influence of partial defoliation on the chemical composition of grapes of the 'Graševina' variety in conditions wine growing region Srijem
nije evidentirano
defoliation ; grapes ; phenophase ; Graševina
nije evidentirano
Podaci o izdanju
24
30.09.2021.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb