Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Molekularne i imunološke metode u mikrobiologiji hrane (CROSBI ID 443728)

Ocjenski rad | diplomski rad

Horvat, Lucija Molekularne i imunološke metode u mikrobiologiji hrane / Zdolec, Nevijo ; Mikuš, Tomislav (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, . 2021

Podaci o odgovornosti

Horvat, Lucija

Zdolec, Nevijo ; Mikuš, Tomislav

hrvatski

Molekularne i imunološke metode u mikrobiologiji hrane

Patogeni koji se prenose hranom mogu se pronaći u različitim namirnicama, a važno ih je otkriti kako bi se spriječile bolesti koje se prenose hranom i/ili vodom. Konvencionalne metode koje se koriste za otkrivanje patogena prenosivih hranom dugotrajne su i zahtijevaju puno rada. Stoga su razvijene različite tzv. brze metode za otkrivanje uzročnika bolesti koji se prenose hranom. Te metode mogu se kategorizirati u metode na bazi nukleinskih kiselina, na bazi biosenzora i imunološke metode. Ovaj pregled naglašava prednosti i nedostatke molekularnih i imunoloških metoda. Uključene metode detekcije su lančana reakcija polimerazom (PCR) i njene podvarijante, te enzimski imunoenzimski test (ELISA) i njegove podvarijante. Brze metode općenito su osjetljive, vremenski učinkovite, specifične i zahtijevaju manje rada. Razvoj ovih metoda važan je za prevenciju i liječenje bolesti koje se prenose hranom.

molekularne metode, imunološke metode, PCR, ELISA

nije evidentirano

engleski

Molecular and immunological methods in food microbiology

nije evidentirano

molecular methods, immunological methods, PCR, ELISA

nije evidentirano

Podaci o izdanju

33

30.09.2021.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija), Veterinarska medicina