Molekularne i imunološke metode u mikrobiologiji hrane (CROSBI ID 443728)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Horvat, Lucija
Zdolec, Nevijo ; Mikuš, Tomislav
hrvatski
Molekularne i imunološke metode u mikrobiologiji hrane
Patogeni koji se prenose hranom mogu se pronaći u različitim namirnicama, a važno ih je otkriti kako bi se spriječile bolesti koje se prenose hranom i/ili vodom. Konvencionalne metode koje se koriste za otkrivanje patogena prenosivih hranom dugotrajne su i zahtijevaju puno rada. Stoga su razvijene različite tzv. brze metode za otkrivanje uzročnika bolesti koji se prenose hranom. Te metode mogu se kategorizirati u metode na bazi nukleinskih kiselina, na bazi biosenzora i imunološke metode. Ovaj pregled naglašava prednosti i nedostatke molekularnih i imunoloških metoda. Uključene metode detekcije su lančana reakcija polimerazom (PCR) i njene podvarijante, te enzimski imunoenzimski test (ELISA) i njegove podvarijante. Brze metode općenito su osjetljive, vremenski učinkovite, specifične i zahtijevaju manje rada. Razvoj ovih metoda važan je za prevenciju i liječenje bolesti koje se prenose hranom.
molekularne metode, imunološke metode, PCR, ELISA
nije evidentirano
engleski
Molecular and immunological methods in food microbiology
nije evidentirano
molecular methods, immunological methods, PCR, ELISA
nije evidentirano
Podaci o izdanju
33
30.09.2021.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb