Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Razvoj formulacija pralina obogaćenih biljnim ekstraktima (CROSBI ID 443726)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Burek, Patrick Razvoj formulacija pralina obogaćenih biljnim ekstraktima / Komes, Draženka (mentor); Šeremet, Danijela (neposredni voditelj). Koprivnica, Sveučilište Sjever, . 2021

Podaci o odgovornosti

Burek, Patrick

Komes, Draženka

Šeremet, Danijela

hrvatski

Razvoj formulacija pralina obogaćenih biljnim ekstraktima

Čokoladne praline su konditorski proizvodi veličine jednog zalogaja, koji su potrošačima posebice atraktivni zbog zanimljivih punjenja. Cilj ovog rada je razvoj funkcionalnih pralina s punjenjem na bazi biljnih ekstrakata. U tu svrhu kao baze za punjenja korišteni su ekstrakti 2 biljne vrste: dobričica (Glechoma hederaceae) i trave ive (Teucrium montanum), koji su miješani s drugim funkcionalnim sastojcima, kao što su kava, cikorija, kakaov prah, rogač i proteini kikirikija. Praline su kreirane s čokoladnom masom s 38 % kakaovih dijelova. Kao uvod u rad provedena je on-line anketa kako bi se ispitalo mišljenje i navike potrošača, ali i njihova znanja o čokoladnim pralinama. Primjenom spektrofotometrijskih metoda novoformuliranim pralinama određen je udio ukupnih polifenola i antioksidacijski kapacitet (ABTS i DPPH metode) te je provedena senzorska analiza ekstrakata dobričice, trave ive i finalnih pralina. Udio ukupnih polifenola bio je najveći u pralinama punjenima ekstraktom trave ive uz dodatak kave (16, 93 mg GAE/g uzorka), a najmanji udio ukupnih polifenola imale su praline punjene ekstraktom trave ive uz dodatak proteina kikirikija (4, 42 mg GAE/g uzorka). Najveći antioksidacijski kapacitet, određen ABTS metodom, karakterizirao je praline s punjenjem ekstrakta trave ive i cikorije (81, 83 μmol Troloxa/g uzorka), dok je DPPH metodom, sukladno udjelu ukupnih polifenola, najveći antioksidacijski kapacitet određen u pralinama punjenima ekstraktom dobričice i kave (54, 47 μmol Troloxa/g uzorka). Rezultati ankete pokazali su da bi većina ispitanika (75, 8 %) voljela probati praline koje u svojem sastavu imaju biljno punjenje. Infuzija dobričice senzorskom analizom puno je bolje ocjenjena u odnosu na infuziju trave ive, a među novorazvijenim pralinama senzorski su najbolje ocjenjene one s punjenjem na bazi ekstrakta dobričice uz dodatak rogača.

antioksidansi ; biljni ekstrakti ; čokoladne praline ; dobričica ; trava iva

nije evidentirano

engleski

Development of praline formulations enriched with plant extracts

nije evidentirano

antioxidants ; plant extracts ; chocolate pralines ; ground ivy ; mountain germander

nije evidentirano

Podaci o izdanju

46

27.09.2021.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Sveučilište Sjever

Koprivnica

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija