Razvoj formulacija pralina obogaćenih biljnim ekstraktima (CROSBI ID 443726)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Burek, Patrick
Komes, Draženka
Šeremet, Danijela
hrvatski
Razvoj formulacija pralina obogaćenih biljnim ekstraktima
Čokoladne praline su konditorski proizvodi veličine jednog zalogaja, koji su potrošačima posebice atraktivni zbog zanimljivih punjenja. Cilj ovog rada je razvoj funkcionalnih pralina s punjenjem na bazi biljnih ekstrakata. U tu svrhu kao baze za punjenja korišteni su ekstrakti 2 biljne vrste: dobričica (Glechoma hederaceae) i trave ive (Teucrium montanum), koji su miješani s drugim funkcionalnim sastojcima, kao što su kava, cikorija, kakaov prah, rogač i proteini kikirikija. Praline su kreirane s čokoladnom masom s 38 % kakaovih dijelova. Kao uvod u rad provedena je on-line anketa kako bi se ispitalo mišljenje i navike potrošača, ali i njihova znanja o čokoladnim pralinama. Primjenom spektrofotometrijskih metoda novoformuliranim pralinama određen je udio ukupnih polifenola i antioksidacijski kapacitet (ABTS i DPPH metode) te je provedena senzorska analiza ekstrakata dobričice, trave ive i finalnih pralina. Udio ukupnih polifenola bio je najveći u pralinama punjenima ekstraktom trave ive uz dodatak kave (16, 93 mg GAE/g uzorka), a najmanji udio ukupnih polifenola imale su praline punjene ekstraktom trave ive uz dodatak proteina kikirikija (4, 42 mg GAE/g uzorka). Najveći antioksidacijski kapacitet, određen ABTS metodom, karakterizirao je praline s punjenjem ekstrakta trave ive i cikorije (81, 83 μmol Troloxa/g uzorka), dok je DPPH metodom, sukladno udjelu ukupnih polifenola, najveći antioksidacijski kapacitet određen u pralinama punjenima ekstraktom dobričice i kave (54, 47 μmol Troloxa/g uzorka). Rezultati ankete pokazali su da bi većina ispitanika (75, 8 %) voljela probati praline koje u svojem sastavu imaju biljno punjenje. Infuzija dobričice senzorskom analizom puno je bolje ocjenjena u odnosu na infuziju trave ive, a među novorazvijenim pralinama senzorski su najbolje ocjenjene one s punjenjem na bazi ekstrakta dobričice uz dodatak rogača.
antioksidansi ; biljni ekstrakti ; čokoladne praline ; dobričica ; trava iva
nije evidentirano
engleski
Development of praline formulations enriched with plant extracts
nije evidentirano
antioxidants ; plant extracts ; chocolate pralines ; ground ivy ; mountain germander
nije evidentirano
Podaci o izdanju
46
27.09.2021.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Sveučilište Sjever
Koprivnica