Karakterizacija kemijskog i bioaktivnog sastava dobričice (Glechoma hederacea L.) s različitih prirodnih staništa u Republici Hrvatskoj (CROSBI ID 443722)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Božac, Natalia
Komes, Draženka
Šeremet, Danijela
hrvatski
Karakterizacija kemijskog i bioaktivnog sastava dobričice (Glechoma hederacea L.) s različitih prirodnih staništa u Republici Hrvatskoj
Cilj ovog rada bila je karakterizacija osnovnog kemijskog i bioaktivnog sastava uzoraka dobričice (Glechoma hederacea L.), ljekovite biljke tradicionalno upotrebljavane u narodnoj medicini, sakupljenih s različitih lokacija kontinentalnog dijela Republike Hrvatske. Korištene ekstrakcijske metode (konvencionalna ekstrakcija potpomognuta zagrijavanjem (HAE), ekstrakcija potpomognuta mikrovalovima (MAE) i ekstrakcija subkritičnom vodom (SWE)) optimirane su metodom odzivnih površina pri čemu su optimalni parametri za pojedine metode iznosili redom: 10 min, 100 °C i 0, 01 g mL-1 ; 90 °C, 4, 93 min i 0, 01 g mL-1 ; 5 min, 200 °C i 0, 01 g mL-1. Uzorke dobričice karakterizira visok udjel netopljivih prehrambenih vlakana, proteina te pojedinačnih mineralnih tvari, dok je SWE metoda rezultirala ekstraktom najvišeg udjela ukupnih polifenola (101, 71 mg GAE g-1 s.tv) te najvećim antioksidacijskim kapacitetom (ABTS: 0, 650 mmol Trolox g-1 s.tv. ; DPPH: 0, 644 mmol Trolox g-1 s.tv.). Najviši udjel pojedinačnih polifenola, karakterističnih za dobričicu, određen je u ekstraktu dobivenom MAE, pri čemu su dominirale fenolne kiseline: klorogenska, kafeinska i ružmarinska te flavonoid rutin.
dobričica ; ekstrakcija subkritičnom vodom ; mikrovalna ekstrakcija ; polifenoli
nije evidentirano
engleski
Characterization of chemical and bioactive composition of ground ivy (Glechoma hederacea L.) from different natural habitats in Croatia
nije evidentirano
ground ivy ; microwave-assisted extraction ; phenolic compounds ; subcritical water extraction
nije evidentirano
Podaci o izdanju
83
29.09.2021.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb