Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Karakterizacija kemijskog i bioaktivnog sastava dobričice (Glechoma hederacea L.) s različitih prirodnih staništa u Republici Hrvatskoj (CROSBI ID 443722)

Ocjenski rad | diplomski rad

Božac, Natalia Karakterizacija kemijskog i bioaktivnog sastava dobričice (Glechoma hederacea L.) s različitih prirodnih staništa u Republici Hrvatskoj / Komes, Draženka (mentor); Šeremet, Danijela (neposredni voditelj). Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2021

Podaci o odgovornosti

Božac, Natalia

Komes, Draženka

Šeremet, Danijela

hrvatski

Karakterizacija kemijskog i bioaktivnog sastava dobričice (Glechoma hederacea L.) s različitih prirodnih staništa u Republici Hrvatskoj

Cilj ovog rada bila je karakterizacija osnovnog kemijskog i bioaktivnog sastava uzoraka dobričice (Glechoma hederacea L.), ljekovite biljke tradicionalno upotrebljavane u narodnoj medicini, sakupljenih s različitih lokacija kontinentalnog dijela Republike Hrvatske. Korištene ekstrakcijske metode (konvencionalna ekstrakcija potpomognuta zagrijavanjem (HAE), ekstrakcija potpomognuta mikrovalovima (MAE) i ekstrakcija subkritičnom vodom (SWE)) optimirane su metodom odzivnih površina pri čemu su optimalni parametri za pojedine metode iznosili redom: 10 min, 100 °C i 0, 01 g mL-1 ; 90 °C, 4, 93 min i 0, 01 g mL-1 ; 5 min, 200 °C i 0, 01 g mL-1. Uzorke dobričice karakterizira visok udjel netopljivih prehrambenih vlakana, proteina te pojedinačnih mineralnih tvari, dok je SWE metoda rezultirala ekstraktom najvišeg udjela ukupnih polifenola (101, 71 mg GAE g-1 s.tv) te najvećim antioksidacijskim kapacitetom (ABTS: 0, 650 mmol Trolox g-1 s.tv. ; DPPH: 0, 644 mmol Trolox g-1 s.tv.). Najviši udjel pojedinačnih polifenola, karakterističnih za dobričicu, određen je u ekstraktu dobivenom MAE, pri čemu su dominirale fenolne kiseline: klorogenska, kafeinska i ružmarinska te flavonoid rutin.

dobričica ; ekstrakcija subkritičnom vodom ; mikrovalna ekstrakcija ; polifenoli

nije evidentirano

engleski

Characterization of chemical and bioactive composition of ground ivy (Glechoma hederacea L.) from different natural habitats in Croatia

nije evidentirano

ground ivy ; microwave-assisted extraction ; phenolic compounds ; subcritical water extraction

nije evidentirano

Podaci o izdanju

83

29.09.2021.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija