Vitamin K – od dobrobiti do rizika za zdravlje čovjeka (CROSBI ID 443685)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Popović, Lucija
Banjari, Ines
hrvatski
Vitamin K – od dobrobiti do rizika za zdravlje čovjeka
Vitamin K jedan je od vitamina topljivih u mastima, a prema svojstvima razlikujemo nekoliko oblika, vitamin K1 (filokinoni) i K2 (menakinoni) koji su prirodnog podrijetla i K3 (menadion) koji se dobiva sintetski. Hrana predstavlja glavni izvor vitamina K iako se on regerenrira u ciklusu vitamina K a zahtijeva normalno funckioniranje probavnog trakta, žučnog mjehura i jetre. Jetra je glavno mjesto skladištenja vitaina K no može se naći i u drugim tkivima i organima. Termička obrada hrane vrlo rijetko dovodi do gubitka vitamina K, često dolazi do povećanja njegovog sadržaja. Poznavanje sadržaja vitamina K u različitoj hrani, kako sirovoj tako i termički obrađenoj je posebice važno kod osoba na antikoagulacijskoj terapiji (varfarin). Uloga vitamina K za zdravlje ljudi je višestruka, mnoga se tek otkrivaju. Najpoznatija uloga vitamina K je na normalno zgrušavanje krvi, održavanje zdravlja kostiju, sprječavanje kalcifikacije tkiva, a novija istraživanja su pokazala kako ima ulogu i kod kronične bubrežne bolesti, periferne i dijabetičke neuropatije te u kontroli glikemije kod dijabetičara. Osim navedenih bolesti, istražuje se i njegov učinak kod Alzheimerove bolesti, multiple skleroze i respiratornih bolesti, a može imati antioksidacijski i antitumorski učinak.
vitamin K ; izvori u hrani ; termička obrada hrane ; zdravstveni učinci
nije evidentirano
engleski
Vitamin K – From Benefits to Risks for Health
nije evidentirano
vitamin K ; dietary sources ; cooking methods ; health effects
nije evidentirano
Podaci o izdanju
30
29.09.2021.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek
Povezanost rada
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Kliničke medicinske znanosti, Nutricionizam