Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Nutritivni sastav i prehrambene tvrdnje odabranih biljnih napitaka na hrvatskom tržištu (CROSBI ID 443667)

Ocjenski rad | diplomski rad

Biljana, Glavak Nutritivni sastav i prehrambene tvrdnje odabranih biljnih napitaka na hrvatskom tržištu / Majetić Germek, Valerija (mentor); Rijeka, Fakultet zdravstvenih studija, . 2021

Podaci o odgovornosti

Biljana, Glavak

Majetić Germek, Valerija

hrvatski

Nutritivni sastav i prehrambene tvrdnje odabranih biljnih napitaka na hrvatskom tržištu

Biljni napitci proizvode se procesom vodene ekstrakcije iz različitih sirovina (žitarice, mahunarke, orašasti plodovi). Često se formuliraju dodatkom aditiva, vitamina i minerala. Istraživanje je provedeno s ciljem ispitivanja zastupljenosti biljnih napitaka na hrvatskom tržištu, uspoređivanja sastava, prosječne energetske i hranjive vrijednosti te učestalosti isticanja prehrambenih i zdravstvenih tvrdnji na temelju informacija prikazanih na deklaracijama proizvoda. Podatci s deklaracija proizvoda prikupljeni su u maloprodajnim trgovačkim centrima u Bjelovaru, Koprivnici i jednoj mrežnoj trgovini. Prikupljeno je 125 proizvoda koji su podijeljeni u pet skupina s obzirom na vrstu napitka (od zobi, soje, riže, badema, kokosa). Udio glavnog biljnog sastojka kretao se od prosječnih 3, 4% (napitci od badema) do 14, 3% (napitci od riže). Utvrđene su razlike u sastavu između pojedinih vrsta napitaka. Stabilizatori i zgušnjivači te emulgatori najzastupljeniji su aditivi u biljnim napitcima. Napitci od riže imaju statistički značajno veću prosječnu energetsku vrijednost, udio ugljikohidrata i šećera, a sojini napitci statistički značajno više masti i bjelančevina od ostalih vrsta napitaka. Prosječna Nutri-Score vrijednost svih biljnih napitaka iznosi -0, 02 (oznaka B). Prehrambene tvrdnje brojnije su i češće se navode na biljnim napitcima nego zdravstvene tvrdnje. Najučestalije su: „prirodno ne sadrži laktozu“, „bez dodanog šećera“ i “ prirodno ne sadrži gluten“.

biljni napitci ; deklaracija ; Nutri-Score ; prehrambene i zdravstvene tvrdnje ; hranjiva vrijednost ; obogaćivanje

Rad je izrađen na Katedri za tehnologiju i kontrolu namirnica Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci.

engleski

Nutritive composition and nutrition claims on plant- based beverages on the Croatian market

nije evidentirano

plant-based drinks ; food labels ; Nutri-Score ; nutritional and health claims ; nutritional value ; enrichment

nije evidentirano

Podaci o izdanju

53

29.09.2021.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Fakultet zdravstvenih studija

Rijeka

Povezanost rada

Nutricionizam, Prehrambena tehnologija