Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 114650

Reološka svojstva i morfologija mješavina žilavog polistirena i SEBS blok kopolimera


Vranješ, Nina
Reološka svojstva i morfologija mješavina žilavog polistirena i SEBS blok kopolimera 2002., diplomski rad, FKIT, Zagreb


Naslov
Reološka svojstva i morfologija mješavina žilavog polistirena i SEBS blok kopolimera
(Rheological Properties and Morphology of High Impact Polystyrene and SEBS Block Copolymer)

Autori
Vranješ, Nina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
FKIT

Mjesto
Zagreb

Datum
29.11

Godina
2002

Stranica
57

Mentor
Rek, Vesna

Ključne riječi
Žilavi polistiren (PS-HI); SEBS; Mješavine PS-HI/SEBS; Reološka svojstva; Dinamičko-mehanička analiza; Morfologija; Stabilnost na opterećenje; Temeljne krivulje; Modeli
(High impact polystyrene (PS-HI); SEBS; PS-HI/SEBS blends; rheological properties; dynamic mechanical analysis; morphology; stability of stress; master curves; models)

Sažetak
Za dizajniranje svojstava termoplasta upotrebljavaju se termoplastični elastomeri, TR, koji modificiraju mehanička svojstva termoplasta. Za odabir mješavine termoplasta i elastomera za pojedina područja primjene, od važnosti su dinamičko-mehaničke karakteristike, i to primarne viskoelastične funkcije, kao i stabilnost materijala pri konstantnom opterećenju, ukoliko su materijali u primjeni izloženi različitim vrstama opterećenja. Kako su polimerni materijali viskoelastični, mehanička svojstva su funkcija temperature i vremena. U radu su provedena istraživanja dinamičko-mehaničkih svojstava polistirena visoke žilavosti (PS-HI), stiren-etilen/butilen-stiren blok kopolimera (SEBS) i mješavina PS-HI/SEBS. Uslijed prisutnosti različitih udjela tvrde faze, polistirena, i meke faze, polibutadiena i etilenbutilena, istraženi sustavi različito će se ponašati u uvjetima dinamičko-mehaničkih opterećenja. Istraživanja su provedena na dinamičko-mehaničkom analizatoru.Određene su primarne i sekundarne viskoelastične funkcije. Uvid u utjecaj vremena na promjenu modula dobiven je konstruiranjem temeljne krivulje. Viskoelastične funkcije i stabilnost pri konstantnom opterećenju, izmjena modula s vremenom i temperaturom ovise o udjelu mekih, polibutadienske i etilenbutilenske faze u kopolimerima i mješavinama. Na osnovi temeljnih krivulja može se predvidjeti pad modula krutosti u vremenu dužem od vremena trajanja eksperimenta i na osnovi toga trajnost materijala.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemijsko inženjerstvoPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
0125059

Ustanove
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Nina Vranješ Penava, (268432)