Proizvodnja, kemijski sastav i zdravstveni učinci oolong čaja (CROSBI ID 443596)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Bobovec, Josipa
Jozinović, Antun
hrvatski
Proizvodnja, kemijski sastav i zdravstveni učinci oolong čaja
Pravim čajevima nazivaju se čajevi koji se proizvode od listića biljke Camellia sinensis. U tu skupinu čajeva svrstavaju se: zeleni, bijeli, crni i oolong čaj. Oolong čaj je polufermentirani čaj koji je nastao u provinciji Fujian, u Kini. Spada u posebnu skupinu između nefermentiranih (zelenih) i fermentiranih (crnih) čajeva. Oolong čaj je jedinstveni čaj posebnog okusa i kvalitete. Postupci proizvodnje sastoje se od: venuća svježih listova biljke Camellia sinensis, valjanja, fermentacije te sušenja. Kemijski sastav oolong čaja bitno utječe na boju, aromu i okus čaja. Najvažnije kemijske komponente u oolong čaju su polifenoli, odnosno katehini koji su glavni sastojci u određivanju boje i okusa čaja. Oolong čaj ima pozitivne učinke na ljudsko zdravlje. Koristi se u prevenciji ateroskleroze, bolesti srca i hipertenzije. Smanjuje učestalost karcinogeneze, rast bakterija i replikaciju različitih virusa te pomaže kod mršavljenja.
Camellia sinensis ; Oolong čaj ; proizvodnja ; kofein ; polifenoli
nije evidentirano
engleski
Production, Chemical Composition and Health Effects of Oolong Tea
nije evidentirano
Camellia sinensis ; Oolong tea ; procesing ; caffeine ; polyphenols
nije evidentirano
Podaci o izdanju
20
08.09.2020.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek