Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Proizvodnja, kemijski sastav i zdravstveni učinci oolong čaja (CROSBI ID 443596)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Bobovec, Josipa Proizvodnja, kemijski sastav i zdravstveni učinci oolong čaja / Jozinović, Antun (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2020

Podaci o odgovornosti

Bobovec, Josipa

Jozinović, Antun

hrvatski

Proizvodnja, kemijski sastav i zdravstveni učinci oolong čaja

Pravim čajevima nazivaju se čajevi koji se proizvode od listića biljke Camellia sinensis. U tu skupinu čajeva svrstavaju se: zeleni, bijeli, crni i oolong čaj. Oolong čaj je polufermentirani čaj koji je nastao u provinciji Fujian, u Kini. Spada u posebnu skupinu između nefermentiranih (zelenih) i fermentiranih (crnih) čajeva. Oolong čaj je jedinstveni čaj posebnog okusa i kvalitete. Postupci proizvodnje sastoje se od: venuća svježih listova biljke Camellia sinensis, valjanja, fermentacije te sušenja. Kemijski sastav oolong čaja bitno utječe na boju, aromu i okus čaja. Najvažnije kemijske komponente u oolong čaju su polifenoli, odnosno katehini koji su glavni sastojci u određivanju boje i okusa čaja. Oolong čaj ima pozitivne učinke na ljudsko zdravlje. Koristi se u prevenciji ateroskleroze, bolesti srca i hipertenzije. Smanjuje učestalost karcinogeneze, rast bakterija i replikaciju različitih virusa te pomaže kod mršavljenja.

Camellia sinensis ; Oolong čaj ; proizvodnja ; kofein ; polifenoli

nije evidentirano

engleski

Production, Chemical Composition and Health Effects of Oolong Tea

nije evidentirano

Camellia sinensis ; Oolong tea ; procesing ; caffeine ; polyphenols

nije evidentirano

Podaci o izdanju

20

08.09.2020.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija