Zamjenske masti u proizvodnji čokolade (CROSBI ID 443595)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Benc, Danijela
Jozinović, Antun
hrvatski
Zamjenske masti u proizvodnji čokolade
Kakaovac (Theobroma cacao) je stablo čije se sjeme koristi za dobivanje kakaa i čokolade. Kakaov maslac je biljna mast žućkaste boje, karakterističnog mirisa i okusa, specifičnih senzorskih i fizikalno-kemijskih svojstava. Proces proizvodnje čokolade se sastoji od izrade čokoladne mase, odnosno miješanja, valcanja, končiranja, temperiranja te oblikovanja čokoladne mase. U proizvodnji čokolade često se kao zamjena za kakaov maslac koriste različite vrste zamjenskih masti. Zamjenske masti u proizvodnji čokolade se dijele na kakaov maslac ekvivalente, zamjene za kakaov maslac i kakaov maslac nadomjestke. Kakaov maslac ekvivalenti mogu zamijeniti kakaov maslac na bilo koji način jer imaju isti trigliceridni sastav. Zamjene za kakaov maslac imaju sličan sadržaj masnih kiselina, ali različitu strukturu triglicerida od kakaovog maslaca. Kakaov maslac nadomjesci su kemijski potpuno različiti od kakaovog maslaca i koriste se za potpunu zamjenu kakaovog maslaca zbog razlike u sastavu triglicerida.
kakaov maslac ; čokolada ; masti ; zamjenske masti
nije evidentirano
engleski
Fat Replacers in Chocolate Production
nije evidentirano
cocoa butter ; chocolate ; fats ; fat substitutes
nije evidentirano
Podaci o izdanju
20
21.09.2020.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek