Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Rezistentni škrob - uvjeti stvaranja i njegova primjena (CROSBI ID 443593)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Zmaić, Valentina Rezistentni škrob - uvjeti stvaranja i njegova primjena / Jozinović, Antun (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2020

Podaci o odgovornosti

Zmaić, Valentina

Jozinović, Antun

hrvatski

Rezistentni škrob - uvjeti stvaranja i njegova primjena

Rezistentni škrob (RS) je poseban oblik škroba koji se ne razgrađuje u tankom crijevu, već nerazgrađen odlazi u debelo crijevo gdje podliježe fermentaciji. Postoje pet različitih tipova rezistentnog škroba: RS1, RS2, RS3, RS4 i RS5. RS1 se nalazi u fizički nepristupačnom obliku te je zbog toga nedostupan enzimima. RS2 ima radijalno zbijenu strukturu koja ograničava pristup probavnim enzimima i pronalazi ga se u sirovom krumpiru te zelenim bananama. RS3 su retrogradirani škrobovi i predstavlja najzastupljeniju grupu rezistentnog škroba. RS4 se dobiva kemijskim modifikacijama, poput konverzije, supstitucije ili umrežavanja te na takav način blokira pristup enzimima. RS5 je novi izvor rezistentnog škroba te se definira kao kompleks izveden iz amiloze i različitih lipida. Na stvaranje rezistentnog škroba utječu različiti čimbenici, kao što su: svojstva škroba, vlažnost, drugi sastojci hrane, uvjeti procesiranja, vrijeme i uvjeti skladištenja. RS je zbog svojstava vlakana koja posjeduje pronašao primjenu u brojnim prehrambenim proizvodima (najčešće u pekarskim proizvodima) te ima vrlo povoljan utjecaj na zdravlje ljudi.

rezistentni škrob ; tipovi RS-a ; uvjeti stvaranja RS-a ; vlakna ; pekarski proizvodi

nije evidentirano

engleski

Resistant Starch - Formation Conditions and Application

nije evidentirano

resistant starch ; types of RS ; conditions of RS formation ; fibers ; bakery products

nije evidentirano

Podaci o izdanju

16

21.09.2020.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija