Intenzivna sladila (CROSBI ID 443592)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Šakić, Katarina
Jozinović, Antun
hrvatski
Intenzivna sladila
U ovom su završnom radu razmatrana intenzivna sladila. Intenzivna sladila jedan su od prehrambenih aditiva koji se dodaje u procesu proizvodnje hrane. Mnoštvo ih je i imaju široku primjenu. Štetne posljedice konzumacije saharoze po ljudsko zdravlje u sve većoj mjeri su potaknule na upotrebu zaslađivača ili njihovih kombinacija. Zaslađivači nemaju kalorijsku vrijednost te su kao takvi pogodni za upotrebu. Kada je pak riječ o njihovoj štetnosti, provođene su brojne studije koje su ukazivale na njihove štetne utjecaje te još uvijek nemaju odobrenje za upotrebu u određenim zemljama. Kako bi se zaslađivači mogli upotrebljavati u proizvodnji hrane, mora biti utvrđena njihova sigurnost što je u funkciji utvrđivanja načina na koji njihova razgradnja šteti ljudskom zdravlju.
zaslađivači ; acesulfam-k ; aspartam ; ciklamat ; saharin
nije evidentirano
engleski
High-Intensity Sweeteners
nije evidentirano
sweeteners ; acesulfam-k ; aspartame ; cyclamate ; saccharin
nije evidentirano
Podaci o izdanju
17
23.09.2020.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek