Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Intenzivna sladila (CROSBI ID 443592)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Šakić, Katarina Intenzivna sladila / Jozinović, Antun (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2020

Podaci o odgovornosti

Šakić, Katarina

Jozinović, Antun

hrvatski

Intenzivna sladila

U ovom su završnom radu razmatrana intenzivna sladila. Intenzivna sladila jedan su od prehrambenih aditiva koji se dodaje u procesu proizvodnje hrane. Mnoštvo ih je i imaju široku primjenu. Štetne posljedice konzumacije saharoze po ljudsko zdravlje u sve većoj mjeri su potaknule na upotrebu zaslađivača ili njihovih kombinacija. Zaslađivači nemaju kalorijsku vrijednost te su kao takvi pogodni za upotrebu. Kada je pak riječ o njihovoj štetnosti, provođene su brojne studije koje su ukazivale na njihove štetne utjecaje te još uvijek nemaju odobrenje za upotrebu u određenim zemljama. Kako bi se zaslađivači mogli upotrebljavati u proizvodnji hrane, mora biti utvrđena njihova sigurnost što je u funkciji utvrđivanja načina na koji njihova razgradnja šteti ljudskom zdravlju.

zaslađivači ; acesulfam-k ; aspartam ; ciklamat ; saharin

nije evidentirano

engleski

High-Intensity Sweeteners

nije evidentirano

sweeteners ; acesulfam-k ; aspartame ; cyclamate ; saccharin

nije evidentirano

Podaci o izdanju

17

23.09.2020.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija