Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Polifenolne tvari u kakaovu zrnu i čokoladi (CROSBI ID 443590)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Tremski, Marija Polifenolne tvari u kakaovu zrnu i čokoladi / Jozinović, Antun (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2020

Podaci o odgovornosti

Tremski, Marija

Jozinović, Antun

hrvatski

Polifenolne tvari u kakaovu zrnu i čokoladi

Polifenoli su molekule koje su prisutne posvuda u prirodi. To su mnogobrojni spojevi različitih kemijskih struktura. Oni su, također, prisutni i u biljkama. Jedna od biljaka bogatih polifenolnim tvarima je kakaovac. Kakaovo zrno u sebi sadrži veliku količinu polifenola, ali prilikom njegove obrade količina se uvelike smanjuje. Istraživanja su pokazala da fermentacija i sušenje, kao i postupci vezani uz proizvodnju čokolade, imaju negativan učinak na količinu polifenola u kakaovu zrnu. Stoga se danas nameće sve veća potreba za pronalaskom metoda obrade kakaova zrna i tehnologija u proizvodnji čokolade koje će sačuvati što više polifenola u gotovom proizvodu. Razlog tome je što istraživanja pokazuju kako polifenoli imaju pozitivne učinke na ljudsko zdravlje.

čokolada ; kakaovo zrno ; polifenoli ; prerada

nije evidentirano

engleski

Polyphenol Components in Cocoa Bean and Chocolate

nije evidentirano

chocolate ; cocoa beans ; polyphenols ; processing

nije evidentirano

Podaci o izdanju

19

28.09.2020.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija