Razvoj LC-QQQ metode za analizu fenolnih komponenti i metoda za određivanje antioksidativnog potencijala u uzorcima meda (CROSBI ID 443589)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Poljak, Sanja
Kalafatović, Daniela ; Saftić Martinović, Lara
hrvatski
Razvoj LC-QQQ metode za analizu fenolnih komponenti i metoda za određivanje antioksidativnog potencijala u uzorcima meda
Med je kompleksni prirodni proizvod koji se od davnina koristi zbog svog blagotvornog djelovanja na zdravlje ljudi. Sastav meda uvelike ovisi o botaničkom i geografskom porijeklu, klimatskim uvjetima te uvjetima skladištenja. Med je bogat fenolnim komponentama koje djeluju kao prirodni antioksidansi i posljednjih godina dobivaju posebnu pozornost zbog potencijalnog blagotvornog učinka na ljudsko zdravlje. Osim toga, fenolne komponente mogu biti korištene kao biomarkeri biljnog i geografskog porijekla meda. Iz tog razloga, glavni cilj ovog diplomskog rada je razviti spektrofotometrijske metode za analizu fenola i antioksidativne aktivnosti te metodu na bazi spektrometrije masa za apsolutnu kvantifikaciju individualnih fenola. Svaka metoda testirana je na 6 različitih uzoraka medova. Za ispitivanje antioksidativne aktivnosti, korištene su ABTS (2, 2'-azino-bis(3-etilbenzotiazoline-6- sulfonska kiselina)) i DPPH (2, 2-difenil-1- pikrilhidrazil) metode. Ispitana je korelacija između navedenih metoda i uočena je pozitivna korelacija (R2=0, 8643) između ukupnih fenola i ukupnih flavonoida (R2=0, 7630) i antioksidativne aktivnosti analizirane ABTS metodom. Uspješno je razvijena metoda ekstrakcije fenolnih komponenti iz meda koristeći ekstrakciju na čvrstoj fazi. Također je uspješno razvijena LC-QQQ metoda za apsolutnu kvantifikaciju 12 fenolnih komponenti u uzorcima medova te su metodom dodatka standarda prije ekstrakcijskog postupka minimalizirani efekt matriksa i gubitak dijela fenola radi odabranog ekstrakcijskog postupka. Razvijene metode pokazale su se djelotvorne bez obzira na vrstu meda te su pokazale značajan napredak u kvantitativnoj analizi fenola budući je smanjen negativan efekt komponenti na ionizaciju uzorka.
Med ; fenoli ; ABTS ; DPPH ; LC-QQQ
nije evidentirano
engleski
Development of LC-QQQ method for analysis of phenolic components and methods for determination of antioxidant potential in honey samples
nije evidentirano
Honey ; phenols ; ABTS ; DPPH ; LC-QQQ
nije evidentirano
Podaci o izdanju
80
16.07.2021.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Sveučilište u Rijeci, Fakultet biotehnologije i razvoja lijekova
Rijeka
Povezanost rada
Biotehnologija u biomedicini (prirodno područje, biomedicina i zdravstvo, biotehničko područje), Nutricionizam, Prehrambena tehnologija