Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Izluženi repini rezanci kao nusproizvod u proizvodnji šećera (CROSBI ID 443587)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Juričić, Josip Izluženi repini rezanci kao nusproizvod u proizvodnji šećera / Jozinović, Antun (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2020

Podaci o odgovornosti

Juričić, Josip

Jozinović, Antun

hrvatski

Izluženi repini rezanci kao nusproizvod u proizvodnji šećera

Šećer koji se dobije u proizvodnji iz šećerne repe je iznimno važna sirovina koja se koristi u svakodnevnoj upotrebi. Proces proizvodnje šećera iz šećerne repe je iznimno tehnološki složen postupak, koji se sastoji od: prijema i skladištenje šećerne repe, suhog čišćenja repe, transporta repe, odvajanja nečistoća, pranja repe, rezanja repe, ekstrakcije šećera iz šećerne repe, čišćenja difuznog soka, predalkalizacije, alkalizacije, prve saturacije, druge saturacije, završne saturacije, sulfitacije, uparavanja soka i kristalizacija šećera. Osim glavnog proizvoda, a to je šećer, dobiju se i nusproizvodi u proizvodnji šećera koji se mogu koristiti u različite svrhe. Melasa je sirup koji se može koristiti pri proizvodnji alkohola, kvasca, smeđeg šećera ili kao zamjena za šećer. Repini rezanci su nusproizvod koji zaostaje u procesu proizvodnje šećera iz šećerne repe, a zbog svojih karakteristika i energetske vrijednosti može se koristiti u prehrambenoj industriji. Zbog velikog sadržaja prehrambenih vlakana, koji iznosi oko 75 %, rezanci se mogu koristiti u pekarskoj proizvodnji i u proizvodnji finih pekarskih proizvoda. Cilj rada je bilo prikazati nastanak repinih rezanaca kroz postupak proizvodnje šećera iz šećerne repe i opisati svojstva, preradu i primjenu repinih rezanaca.

šećer ; šećerna repa ; repini rezanci

nije evidentirano

engleski

Sugar Beet Pulp as a By-product of Sugar Production

nije evidentirano

sugar ; sugar beet ; sugar beet pulp

nije evidentirano

Podaci o izdanju

14

30.09.2020.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija