Izluženi repini rezanci kao nusproizvod u proizvodnji šećera (CROSBI ID 443587)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Juričić, Josip
Jozinović, Antun
hrvatski
Izluženi repini rezanci kao nusproizvod u proizvodnji šećera
Šećer koji se dobije u proizvodnji iz šećerne repe je iznimno važna sirovina koja se koristi u svakodnevnoj upotrebi. Proces proizvodnje šećera iz šećerne repe je iznimno tehnološki složen postupak, koji se sastoji od: prijema i skladištenje šećerne repe, suhog čišćenja repe, transporta repe, odvajanja nečistoća, pranja repe, rezanja repe, ekstrakcije šećera iz šećerne repe, čišćenja difuznog soka, predalkalizacije, alkalizacije, prve saturacije, druge saturacije, završne saturacije, sulfitacije, uparavanja soka i kristalizacija šećera. Osim glavnog proizvoda, a to je šećer, dobiju se i nusproizvodi u proizvodnji šećera koji se mogu koristiti u različite svrhe. Melasa je sirup koji se može koristiti pri proizvodnji alkohola, kvasca, smeđeg šećera ili kao zamjena za šećer. Repini rezanci su nusproizvod koji zaostaje u procesu proizvodnje šećera iz šećerne repe, a zbog svojih karakteristika i energetske vrijednosti može se koristiti u prehrambenoj industriji. Zbog velikog sadržaja prehrambenih vlakana, koji iznosi oko 75 %, rezanci se mogu koristiti u pekarskoj proizvodnji i u proizvodnji finih pekarskih proizvoda. Cilj rada je bilo prikazati nastanak repinih rezanaca kroz postupak proizvodnje šećera iz šećerne repe i opisati svojstva, preradu i primjenu repinih rezanaca.
šećer ; šećerna repa ; repini rezanci
nije evidentirano
engleski
Sugar Beet Pulp as a By-product of Sugar Production
nije evidentirano
sugar ; sugar beet ; sugar beet pulp
nije evidentirano
Podaci o izdanju
14
30.09.2020.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek