Fizikalno-kemijska svojstva tradicionalnih sorti jabuke (CROSBI ID 707409)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Skendrović Babojelić, Martina, Matić, Petra, Ištuk, Jozo, Voća, Sandra, Šic Žlabur, Jana, Jakobek, Lidija
hrvatski
Fizikalno-kemijska svojstva tradicionalnih sorti jabuke
Prema prethodnim istraživanjima, tradicionalne sorte jabuke bogate su polifenolnim spojevima, a također imaju i zanimljiva fizikalno-kemijska svojstva koja su često važna potrošačima. Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi fizikalno-kemijska svojstva ploda (masa, visina, širina, indeks oblika, boja, tvrdoća, indeks razgradnje škroba, indeks zrelosti, udio topljive suhe tvari, ukupne kiseline, omjer topljivih topljive suhe tvari i ukupnih kiselina, pH, svojstva sjemenki) te količinu fenola u kožici i mesu ploda 25 različitih tradicionalnih sorti jabuke iz Hrvatske. Rezultati istraživanja ukazali su na različitost fizikalno-kemijskih svojstva plodova istraživanih sorti jabuke. U plodovima su utvrđene velike količine flavan- 3-ola, dihidrohalkona, fenolnih kiselina i flavonola, dok su u kožici dodatno utvrđeni i antocijani. Statistička analiza rezultata korištenjem analize glavnih komponenata pokazala je moguće grupiranje istraživanih sorti. Tradicionalne sorte jabuke treba očuvati jer predstavljaju vrijedan izvor polifenola i raznolikost fizikalno-kemijskih svojstava koje potrošači cijene.
jabuka ; polifenoli ; plod ; tradicionalne sorte
nije evidentirano
engleski
Physico-chemical properties of traditional apple cultivars
nije evidentirano
apple ; polyphenols ; fruit ; traditional cultivars
nije evidentirano
Podaci o prilogu
317-318.
2021.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
56th Croatian & 16th International Symposium on Agriculture
Podaci o skupu
56. hrvatski i 16. međunarodni simpozij agronoma
poster
05.09.2021-10.09.2021
Vodice, Hrvatska