Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Fizikalno-kemijska svojstva tradicionalnih sorti jabuke (CROSBI ID 707409)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Skendrović Babojelić, Martina, Matić, Petra, Ištuk, Jozo, Voća, Sandra, Šic Žlabur, Jana, Jakobek, Lidija Fizikalno-kemijska svojstva tradicionalnih sorti jabuke // 56th Croatian & 16th International Symposium on Agriculture. 2021. str. 317-318

Podaci o odgovornosti

Skendrović Babojelić, Martina, Matić, Petra, Ištuk, Jozo, Voća, Sandra, Šic Žlabur, Jana, Jakobek, Lidija

hrvatski

Fizikalno-kemijska svojstva tradicionalnih sorti jabuke

Prema prethodnim istraživanjima, tradicionalne sorte jabuke bogate su polifenolnim spojevima, a također imaju i zanimljiva fizikalno-kemijska svojstva koja su često važna potrošačima. Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi fizikalno-kemijska svojstva ploda (masa, visina, širina, indeks oblika, boja, tvrdoća, indeks razgradnje škroba, indeks zrelosti, udio topljive suhe tvari, ukupne kiseline, omjer topljivih topljive suhe tvari i ukupnih kiselina, pH, svojstva sjemenki) te količinu fenola u kožici i mesu ploda 25 različitih tradicionalnih sorti jabuke iz Hrvatske. Rezultati istraživanja ukazali su na različitost fizikalno-kemijskih svojstva plodova istraživanih sorti jabuke. U plodovima su utvrđene velike količine flavan- 3-ola, dihidrohalkona, fenolnih kiselina i flavonola, dok su u kožici dodatno utvrđeni i antocijani. Statistička analiza rezultata korištenjem analize glavnih komponenata pokazala je moguće grupiranje istraživanih sorti. Tradicionalne sorte jabuke treba očuvati jer predstavljaju vrijedan izvor polifenola i raznolikost fizikalno-kemijskih svojstava koje potrošači cijene.

jabuka ; polifenoli ; plod ; tradicionalne sorte

nije evidentirano

engleski

Physico-chemical properties of traditional apple cultivars

nije evidentirano

apple ; polyphenols ; fruit ; traditional cultivars

nije evidentirano

Podaci o prilogu

317-318.

2021.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

56th Croatian & 16th International Symposium on Agriculture

Podaci o skupu

56. hrvatski i 16. međunarodni simpozij agronoma

poster

05.09.2021-10.09.2021

Vodice, Hrvatska

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)