Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Učinak konzumacije nutritivno obogaćenih kokošjih jaja (kvatro jaja) na funkciju oba oka kod mladih zdravih ispitanika (CROSBI ID 443573)

Ocjenski rad | diplomski rad

Vrbanić, Matea Učinak konzumacije nutritivno obogaćenih kokošjih jaja (kvatro jaja) na funkciju oba oka kod mladih zdravih ispitanika / Drenjančević, Ines (mentor); Jelić Vuković, Marija (neposredni voditelj). Osijek, Medicinski fakultet Osijek, . 2021

Podaci o odgovornosti

Vrbanić, Matea

Drenjančević, Ines

Jelić Vuković, Marija

hrvatski

Učinak konzumacije nutritivno obogaćenih kokošjih jaja (kvatro jaja) na funkciju oba oka kod mladih zdravih ispitanika

Cilj istraživanja: Cilj je ovog istraživanja bio utvrditi učinke konzumacije kvatro jaja, posebice luteina, kao jednog od funkcionalnih elemenata kojima su obogaćena, na žutu pjegu pomoću optičke koherentne tomografije te na biokemijske i hematološke parametre krvi kod mladih zdravih ispitanika. Nacrt studije: Randomizirani, dvostruko slijepi i placebo kontrolirani pokus. Ispitanici i metode: Ovim je istraživanjem uključeno ukupno 11 zdravih mladih ispitanika oba spola koji su nasumičnim odabirom raspoređeni u eksperimentalnu kvatro skupinu, odnosno u kontrolnu skupinu. Kvatro je skupina tijekom trotjednog protokola konzumirala nutritivno obogaćena kokošja jaja, a kontrolna je skupina u svoju prehranu uvrstila standardna kokošja jaja. Na početku i na kraju trotjednog protokola, ispitanicima su obavljene oftalmološke pretrage stražnjeg segmenta oka OCT metodom, antropometrijska mjerenja te im je uzorkovana venska krv radi određivanja biokemijskih i hematoloških parametara krvi. Rezultati: Trotjedni je protokol konzumacije nutritivno obogaćenih kokošjih jaja, odnosno standardnih kokošjih jaja značajno utjecao na ispitivane varijable. U kvatro su skupini zapažene promjene u prosječnoj retinalnoj debljini te u prosječnom retinalnom volumenu pojedinih anatomskih makularnih regija. U kontrolnoj skupini nisu utvrđene promjene retinalne debljine, ali je smanjen volumen jedne makularne regije. U kvatro se skupini povećala urea, a GGT je statistički značajno smanjen. U kontrolnoj su skupini uočene statistički značajne promjene antropometrijskih varijabli – SBP-a i AST-a, koji su smanjeni te povećanje HR-a. Zaključak: Funkcionalni sastojci kojima su obogaćena kokošja jaja imaju zaštitni učinak na debljinu i volumen mrežnice oka. Za daljnja je istraživanja potrebno produljiti protokol, proširiti skupine i uključiti ispitanike s obzirom na patološke karakteristike mrežnice.

funkcionalna hrana ; kvatro jaja ; lutein ; optička koherentna tomografija, žuta pjega

nije evidentirano

engleski

The effect of consumption of nutritionally enriched hen eggs (quatro eggs) on function of both eyes in young healthy individuals

nije evidentirano

functional food, lutein, macula lutea, optical coherence tomography, quattro eggs

nije evidentirano

Podaci o izdanju

61

22.09.2021.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Medicinski fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Kliničke medicinske znanosti