Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Dinamika prosušivanja i promjene kakvoće grožđa u kontroliranim uvjetima proizvodnje prošeka (CROSBI ID 443565)

Ocjenski rad | diplomski rad

Anzulović, Katarina Dinamika prosušivanja i promjene kakvoće grožđa u kontroliranim uvjetima proizvodnje prošeka / Andabaka, Željko (mentor); Šikuten, Iva (neposredni voditelj). Zagreb, Agronomski fakultet, . 2021

Podaci o odgovornosti

Anzulović, Katarina

Andabaka, Željko

Šikuten, Iva

hrvatski

Dinamika prosušivanja i promjene kakvoće grožđa u kontroliranim uvjetima proizvodnje prošeka

Vina od prosušenog grožđa proizvode se stoljećima, posebice na prostoru Mediterana. U Hrvatskoj je to tradicionalno desertno vino, prošek, koje se dobiva prosušivanjem i vinifikacijom autohtonih sorata. Najsigurniji i najbrži način prosušivanja grožđa je onaj u sušarama s potpuno kondicioniranim uvjetima (temperatura, vlažnost zraka). Dinamika prosušivanja grožđa ima važnu ulogu u tehnologiji proizvodnje prošeka, a ona ovisi o mehaničkom sastavu bobice. U ovom istraživanju ispitano je grožđe sorte 'Plavina' iz pokusnog nasada 'Baštica' unutar vinogorja Benkovac-Stankovci. Cilj istraživanja bio je utvrditi dinamiku prosušivanja i promjene kakvoće grožđa 'Plavine' u kontroliranim uvjetima i ocijeniti prikladnost odabrane sorte za proizvodnju desertnog vina prošek. Grožđe je sušeno šest dana u komorama na 40 °C, a tijekom procesa praćena je masa grožđa i razina šećera te je provedena osnovna analiza mošta, analiza polifenolnih spojeva (HPLC) i analiza hlapljivih spojeva (GC/MS). Nakon dva dana prosušivanja masa grožđa se smanjila za gotovo 50 %, a razina šećera iznosila je 156 °Oe. Prosušivanje je utjecalo na povišenje koncentracije jabučne i limunske kiseline u moštu te na smanjenje koncentracije vinske kiseline. Od polifenolnih spojeva u prosušenom su grožđu pronađeni epikatehin, malvidin-3-glukozid, malvidin-3-O-acetilglukozid, malvidin-3-O-kumarilglukozid, kemferol-3-O-rutinozid, kemferol-3-O-glukonorid te izoramnetin-3-O-glukozid. Analizom hlapljivih spojeva utvrđen je pad koncentracije aldehida, monoterpena i kiselina, a porastao je udio alkohola, seskviterpena i ketona.

prošek ; prosušivanje ; 'Plavina' ; kontrolirani uvjeti

nije evidentirano

engleski

Dynamics of grape drying and changes in grape quality under controlled conditions in production of Prošek

nije evidentirano

Prošek ; grape drying ; 'Plavina' ; controlled conditions

nije evidentirano

Podaci o izdanju

39

28.09.2021.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)