Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj defolijacije i prorjeđivanja grozdova na kemijski sastav grožđa sorte 'Zlatarica vrgorska' u vinogorju Vrgorac (CROSBI ID 443564)

Ocjenski rad | diplomski rad

Kontrec, Katarina Utjecaj defolijacije i prorjeđivanja grozdova na kemijski sastav grožđa sorte 'Zlatarica vrgorska' u vinogorju Vrgorac / Andabaka, Željko (mentor); Šikuten, Iva (neposredni voditelj). Zagreb, Agronomski fakultet, . 2021

Podaci o odgovornosti

Kontrec, Katarina

Andabaka, Željko

Šikuten, Iva

hrvatski

Utjecaj defolijacije i prorjeđivanja grozdova na kemijski sastav grožđa sorte 'Zlatarica vrgorska' u vinogorju Vrgorac

'Zlatarica vrgorska' je autohtona sorta koja se uzgaja na području vinogorja Vrgorca. Zbog svojeg jakog genereativnog potencijala sorta postaje osjetljiva na trulež. Provođenjem ampelotehničkih mjera djelomične defolijacije može se utjecati na smanjenje pritiska gljivičnih oboljenja na sortu. Ampelotehnički zahvat prorjeđivanja grozdova utječe na prinos sorte i na kvalitativni potencijal grožđa. Cilj istraživanja je utvrditi utjecaj rane defolijacije i prorjeđivanja grozdova na kemijski sastav grožđa i gospodarske karakteristike sorte 'Zlatarica vrgorska'. Istraživanje će se provesti u nasadu sorte 'Zlatarica vrgorska' u vinogorju Vrgorac. Pokus je postavljen slučajnim bloknim rasporedom s tri pokusne varijante. Prva varijanta predstavljala je bazalnu defolijaciju po završetku cvatnje, druga bazalnu defolijaciju po završetku cvatnje i prorjeđivanje grozdova dok je treća bila kontrola. Rezultati uvometrijskih i mehaničkih pokazatelja pokazali su kako zahvati utječu na smanjivanje mase grozda, ali povećanje broja bobica na jednom grozdu, dok se broj grozdova po trsu i ukupni prinos smanjuje. Kemijska analiza kvalitete mošta ukazala je na povećanje šećera u moštu, a smanjenje ukupnih kiselina. Analiza hlapivih spojeva je pokazala da defolijacija utječe na povećanje količine hlapljivih spojeva, a kombinacija defolijacije i prorjeđivanja smanjuje količine spojeva.

'Zlatarica vrgorska' ; defolijacija ; prorjeđivanje grozdova ; rez u zeleno

nije evidentirano

engleski

Influence of defoliation and thinning on the chemical composition of grapes od variety 'Zlatarica vrgorska' in Vrgorac vineyards

nije evidentirano

'Zlatarica vrgorska' ; defoliation ; thinning of grapes ; prunning

nije evidentirano

Podaci o izdanju

18

28.09.2021.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)