Fenolni sastav plodova roda Rosa (CROSBI ID 443558)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Bumbak, Josipa
Skroza, Danijela
Čagalj, Martina
hrvatski
Fenolni sastav plodova roda Rosa
Moderan način života povećava razinu oksidativnog stresa stoga brojne studije nastoje pronaći nove, prirodne supstance koje je lako unijeti u organizam i koje će pomoći ljudskom organizmu u borbi sa slobodnim radikalima. Upravo u te supstance ubrajamo fenolne spojeve koje nalazimo u biljkama. U ovom radu je ispitan fenolni sastav plodova roda Rosa. Analiza je provedena na četiri različita uzorka ploda vrste Rosa canina L. i dva uzorka ploda Rosa hybrida spp. koristeći Folin-Ciocalteu metodu određivanja ukupnih fenola i tekućinsku kromatografiju visoke djelotvornosti (High-performance liquid chromatography, HPLC) metodu za određivanje fenolnog profila. Rezultati pokazuju visoki udio ukupnih fenola kod svih ispitanih uzoraka te je HPLC metodom dokazano prisustvo fenolnih kiselina i flavonoida od kojih su najzastupljeniji galna i protokatehinska kiselina te epikatehin i katehin. U vrstama Rosa hybrida spp. je dokazan veći udio fenolnih spojeva i bolji fenolni profil u usporedbi s Rosa canina vrstama.
fenolni sastav, Rosa canina L., Rosa hybrida spp., HPLC
nije evidentirano
engleski
Phenolic composittion of the fruits from genus Rosa
nije evidentirano
32 pages, 13 figures, 13 tables, 1 graph, 56 references
nije evidentirano
Podaci o izdanju
32
09.07.2021.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu
Split