Kemijski sastav ploda sorti slatke naranče (Citrus sinensis L.) (CROSBI ID 707379)
Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Voća, Sandra, Šic Žlabur, Jana, Družić, Jasmina, Jurković, Tomislav, Skendrović Babojelić, Martina, Galić, Ante
hrvatski
Kemijski sastav ploda sorti slatke naranče (Citrus sinensis L.)
Cilj rada bio je utvrditi nutritivni sastav i sadržaj bioaktivnih spojeva triju sorti slatke naranče: 'Skaggs Bonanza Navel', 'Parent Navel' i 'Tarocco'. Analizom nutritivnog sastava utvrđene su značajne statističke razlike u svim istraživanim svojstvima. Sorta 'Skaggs Bonanza Navel' istaknula se nutritivnim sastavom te su kod nje određene najveće vrijednosti suhe tvari (13, 32 %), topljive suhe tvari (11, 80 %), ukupnih fenola (187, 55 mg GAE/100 g sv.t.), flavonoida (107, 14 mg CTH/100 g sv.t.), neflavonoida (80, 29 mg GAE/100 g sv.t.) te antioksidacijskog kapaciteta (1, 63 mmol TE/L). Temeljem dobivenih rezultata može se zaključiti kako na kvalitetu plodova, osim pedoklimatskih čimbenika, stupnja zrelosti te agrotehničkih i pomotehničkih mjera značajno utječu i genetske karakteristike.
Citrus sinensis L., sorta, kemijski sastav, vitamin C, ukupni fenoli, antioksidacijski kapacitet
nije evidentirano
engleski
Nutritional composition of different cultivars of sweet orange (Citrus sinensis L.)
nije evidentirano
cultivar, chemical composition, total phenolics, vitamin C, antioxidant capacity
nije evidentirano
Podaci o prilogu
744-748.
2021.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
56th Croatian & 16th International Symposium on Agriculture
Podaci o skupu
56. hrvatski i 16. međunarodni simpozij agronoma
poster
05.09.2021-10.09.2021
Vodice, Hrvatska