Ukupne kiseline, pH i količina šećera ploda paprike pri folijarnoj primjeni kalcijevih poboljšivača (CROSBI ID 443378)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Petek, Valentina
Petek, Marko
hrvatski
Ukupne kiseline, pH i količina šećera ploda paprike pri folijarnoj primjeni kalcijevih poboljšivača
Zbog brojnih pozitivnih učinaka na rast i razvoj biljaka danas se u poljoprivredi koriste brojni biostimulatori. To su preparati koji sadrže tvari i/ ili organizme čija je uloga poticanje prirodnih procesa u biljci. Cilj ovog rada bio je utvrditi utjecaj folijarnih kalcijevih materijala na ukupne kiseline, pH i količinu šećera u plodu paprike. Poljski gnojidbeni pokus proveden je na pokušalištu Maksimir Zavoda za sjemenarstvo Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu na dva kultivara paprike (Capsicum annuum L.) (babura – 'Šorokšari' i rog – 'Kurtovska kapija'). Presadnice paprika uzgojene su u plasteniku i presađene na polje na razmak redova 70 cm i 40 cm razmaka unutar reda. Pokus je uključivao 4 folijarna tretmana gnojidbe kalcijevim poboljšivačima rasta. Kalcijevi poboljšivači rasta primijenjeni su folijarno 3 puta u vegetaciji. Obavljene su dvije berbe plodova. Utvrđeno je kako primjena biostimulatora nije imala značajan utjecaj na količinu ukupnih kiselina, dok je potvrđeno povećanje količine šećera, te pH vrijednosti. Najveća vrijednost količine šećera postignuta je kod sorte 'Kurtovska kapija' primjenom Ecogreena visoke koncentracije u drugom uzorkovanju i iznosi 10, 1 %. Najveća vrijednost ukupnih kiselina postignuta je kod sorte 'Kurtovska kapija' primjenom Ecogreena i iznosila je 3, 66 g/L, dok je najveća pH vrijednost postignuta kod sorte 'Šorokšari' primjenom Zeogreena u prvom uzorkovanju i iznosila je 5, 85.
biostimulator, Brix, Capsicum annum L., kultivar
nije evidentirano
engleski
Total acid, pH and sugar content of pepper fruit in foliar application of calcium enhancers
nije evidentirano
biostimulants, Brix, Capsicum annum L., cultivar
nije evidentirano
Podaci o izdanju
28
24.09.2021.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb