Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Količina magnezija u plodu paprike pri folijarnoj primjeni kalcijevih poboljšivača (CROSBI ID 443377)

Ocjenski rad | diplomski rad

Pervan, Klara Količina magnezija u plodu paprike pri folijarnoj primjeni kalcijevih poboljšivača / Petek, Marko (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, . 2021

Podaci o odgovornosti

Pervan, Klara

Petek, Marko

hrvatski

Količina magnezija u plodu paprike pri folijarnoj primjeni kalcijevih poboljšivača

Magnezij i kalcij esencijalna su biljna hraniva iz grupe makroelemenata koji pri određenim uvjetima u tlu mogu imati antagonistički odnos. Primarna funkcija kalcija kod biljaka je strukturna, a magnezij je sastavni dio klorofila. Iako se kalcij najčešće prirodno nalazi u tlu u dovoljnim količinama i ne zahtijeva dodatan unos putem gnojiva, katkad je potrebno provoditi folijarnu prihranu, osobito plodovitog povrća poput paprike. Pri njegovom nedostatku plodovi gube na vizualnoj i nutritivnoj kvaliteti. Naravno, folijarna prihrana jednim elementom utječe i na količinu usvojenih ostalih elemenata (npr. magnezija), a time i na ukupni mineralni sastav ploda paprike. Cilj ovog rada je utvrditi utjecaj folijarnih kalcijevih materijala na količinu magnezija u mesu ploda paprike. Poljski gnojidbeni pokus po metodi slučajnog bloknog rasporeda u 3 ponavljanja proveden je s dva kultivara paprike (Capsicum annuum L.) (babura – 'Šorokšari' i rog – 'Kurtovska kapija'). Pokus je uključivao 4 folijarna tretmana gnojidbe kalcijevim poboljšivačima rasta (kontrola – primjena samo vode, Ecogreen 3 g/L –niža koncentracija, Ecogreen 5 g /L – viša koncentracija i Zeogreen+P 5 g/L). Rezultati pokazuju da je kod sorte 'Kurtovska kapija' utvrđen viši udio suhe tvari kod tretiranih paprika u odnosu na kontrolu, dok kod sorte 'Šorokšari' ta razlika nije uočena. Zatim je utvrđen pozitivan učinak tretmana na količinu magnezija u suhoj tvari ploda paprike kod sorte 'Šorokšari', a negativan kod sorte 'Kurtovska kapija' u odnosu na kontrolni tretman. Uz to, kod obje sorte uočen je pozitivan učinak tretmana na količinu magnezija u svježoj tvari paprike.

Capsicum annuum, biljna hraniva, kvaliteta plodova paprike, minerali

nije evidentirano

engleski

Magnesium content of sweet pepper fruits according to application of calcium amendments

nije evidentirano

Capsicum annuum, plant nutrition, quality of pepper fruits, minerals

nije evidentirano

Podaci o izdanju

25

24.09.2021.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)