Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Analiza nutritivnog sastava, prehrambenih i zdravstvenih tvrdnji na mliječnim proizvodima obogaćenim bjelančevinama na hrvatskom tržištu (CROSBI ID 443367)

Ocjenski rad | diplomski rad

Iva Pastor Analiza nutritivnog sastava, prehrambenih i zdravstvenih tvrdnji na mliječnim proizvodima obogaćenim bjelančevinama na hrvatskom tržištu / Majetić Germek, Valerija (mentor); Rijeka, Fakultet zdravstvenih studija, . 2021

Podaci o odgovornosti

Iva Pastor

Majetić Germek, Valerija

hrvatski

Analiza nutritivnog sastava, prehrambenih i zdravstvenih tvrdnji na mliječnim proizvodima obogaćenim bjelančevinama na hrvatskom tržištu

Mliječni proizvodi obogaćeni bjelančevinama su u sve većem broju dostupni na tržištu. S ciljem utvrđivanja raznolikosti nutritivnog sastava te učestalosti isticanja prehrambenih i zdravstvenih tvrdnji na mliječnim proizvodima obogaćenim bjelančevinama na hrvatskom tržištu provedeno je prikupljanje podataka s deklaracija mliječnih proizvoda iz maloprodajnih trgovina s područja grada Pule. U istraživanje su uključeni svi proizvodi s istaknutom tvrdnjom da je proizvod izvor ili bogat bjelančevinama ili je istaknuta riječ ''protein/bjelančevina'' u glavnom vidnom polju ili u nazivu proizvoda. Prikupljena su ukupno 84 mliječna proizvoda koja su razvrstana u tri skupine: a) mliječni napitci ; b) ugušćeni jogurti, svježi sirevi i pripravci ; c) mliječni deserti. Bjelančevine su u najvećoj mjeri u popisu sastojaka navedene riječju „mliječne bjelančevine“. Mliječni proizvodi bogati bjelančevinama uglavnom su zaslađeni sladilima (50% proizvoda) ili su bez dodanog šećera (27% proizvoda), a stabilizatori, zgušnjivači i emulgatori su najzastupljeniji aditivi. Mliječni deserti statistički se značajno razlikuju od mliječnih napitaka i proizvoda iz skupine ugušćeni jogurti, svježi sirevi i pripravci s obzirom na energetsku vrijednost i prosječne hranjive vrijednosti. Mliječni deserti imaju statistički značajno veće prosječne vrijednosti energije (133, 3 kcal/100 g), udio ukupnih masti (5, 5 g/100 g), zasićenih masti (3, 6 g/100 g), ugljikohidrata (15, 5 g/100 g) te Nutri-Score vrijednost (1, 3 – što odgovara oznaci B) od druge dvije skupine proizvoda. Prehrambene tvrdnje češće se ističu od zdravstvenih, a najzastupljenije su: „bogato bjelančevinama“ (90% proizvoda), „nizak udio masti“ (39% proizvoda), „bez masti“ (37% proizvoda) i „bez laktoze“ (30% proizvoda).

mliječni proizvodi, mliječne bjelančevine, Nutri-Score, nutritivni sastav, prehrambene i zdravstvene tvrdnje, deklaracija

Rad je izrađen na Katedri za tehnologiju i kontrolu namirnica Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci.

engleski

Analysis of nutritive composition, nutrition and health claims on protein-enriched dairy products on the Croatian market

nije evidentirano

dairy products, milk proteins, Nutri-Score, nutritive composition, nutrition and health claims, nutritional label

nije evidentirano

Podaci o izdanju

50

23.09.2021.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Fakultet zdravstvenih studija

Rijeka

Povezanost rada

Nutricionizam, Prehrambena tehnologija