Inkapsulacija fenolnih spojeva ekstrakta lista koprive primjenom sušenja raspršivanjem (CROSBI ID 707198)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa
Podaci o odgovornosti
Ena Cegledi, Antonija Mikulić, Ivona Elez Garofulić, Verica Dragović-Uzelac
hrvatski
Inkapsulacija fenolnih spojeva ekstrakta lista koprive primjenom sušenja raspršivanjem
U posljednje vrijeme na tržištu se pojavljuju atraktivni biljni proizvodi bogati bioaktivnim sastojcima koji pozitivno utječu na ljudsko zdravlje. Pri tome se sve češće naglasak stavlja na očuvanje kvalitete, kontrolirano otpuštanje bioaktivnih komponenata tepovećanje stabilnosti takvih proizvoda pa se u tu svrhu tekući biljni ekstrakti inkapsuliraju. Jedan od najraširenijih postupaka inkapsulacije je sušenje raspršivanjem gdje se ekstrakt uz dodatak odgovarajućeg nosača suši u struji vrućeg zraka u oblik praha. visoke stabilnosti i kvalitete u kojem su zadržani okus, aroma i bioaktivne tvari. Jedna od biljnih vrsta poznata po svojim pozitivnim učincima na ljudsko zdravlje je kopriva (Urtica dioica L). Danas se najviše koristi u prehrambenoj, kozmetičkoj i farmaceutskoj industriji zbog bogatog sastava bioaktivnih spojeva s visokim antioksidacijskim kapacitetom. Stoga je cilj ovog istraživanja bio inkapsulirati ekstrakt lista koprive te utvrditi utjecaj temperature sušenja (120-200 °C), vrste nosača (maltodekstrin, maltodekstrin:arapska guma 50:50) i omjera uzorak:nosač (1:1, 1:2, 1:3) na koncentraciju ukupnih i površinskih fenola te na inkapsulacijski kapacitet. Najveća koncentracija ukupnih fenola i najmanja koncentracija površinskih fenola postignuta je pri temperaturi od 120 °C korištenjem mješavine maltodekstrina i arapske gume kao nosača pri omjeru uzorak:nosač 1:2 što ukazuje kako se najveći inkapsulacijski kapacitet postiže pri navedenim uvjetima.
sušenje raspršivanjem, list koprive, fenolni spojevi, biljni ekstrakt
nije evidentirano
engleski
Encapsulation of phenolic compounds of nettle leaf extract using spray drying
nije evidentirano
spray drying, nettle leaf, phenolic compounds, herbal extract
nije evidentirano
Podaci o prilogu
61-61.
2021.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Knjiga sažetaka s 13. međunarodnog znanstveno- stručnog skupa HRANOM DO ZDRAVLJA
Babić, Jurislav ; Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat
Osijek : Tuzla: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli
978-953-7005-79-5
2232-9536
Podaci o skupu
13. međunarodni znanstveno-stručni skup: hranom do zdravlja = 13th International Scientific and Professional Conference: With food to health
predavanje
16.09.2021-17.09.2021
Osijek, Hrvatska