Priprava neprirodnih C-glikozilnih aminokiselina (CROSBI ID 443349)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Surko, Magdalena
Vuk, Dragana ; Jerić, Ivanka
Colić, Ivana
hrvatski
Priprava neprirodnih C-glikozilnih aminokiselina
Peptidi i proteini imaju ključnu ulogu u nizu bioloških i fizioloških procesa. Unatoč velikoj raznolikosti u biološkoj funkciji i strukturi, njihova upotreba kao terapeutika ograničena je lošom stabilnošću i bioraspoloživošću. Potreba za kontrolom funkcije peptida dovela je do razvoja peptidomimetika, spojeva koji mogu oponašati sekundarne strukture proteina, a time i njihove funkcije. Samostrukturne organizacije poput okreta, spirala, listova i petlji mogu se dobiti kemijskim modifikacijama pojedinih aminokiselina ili peptida. Njihova strukturna i konformacijska analiza omogućuje stvaranje biblioteke spojeva opisanih svojstava, što je od velike važnosti za farmaceutsku industriju i znanost o materijalima. Cilj istraživanja ovog diplomskog rada je sinteza dipeptida s ugrađenom neprirodnom C-glikozilnom aminokiselinom. Za dobivanje C-glikozilne jedinice korištena je trokomponentna Passerinijeva reakcija, gdje je kao aldehidna komponentna korišten izopropilidenima zaštićen derivat sorboze. Passerinijev produkt je dobiven u visokom prinosu i diastereoselektivnosti. Post-kondenzacijske modifikacije Passerinijevog produkta dale su odgovarajući dipeptidni derivat C-glikozilne aminokiseline. Izolacija i pročišćavanje novopripravljenih organskih spojeva provedeno je primjenom kromatografskih metoda. Također, identifikacija i strukturna karakterizacija novih produkata provedena je različitim spektroskopskim metodama.
neprirodne aminokiseline ; ugljikohidrati ; C-glikozilne aminokiseline ; Passserinijeva reakcija
nije evidentirano
engleski
Synthesis of non-natural C-glycosyl amino acids
nije evidentirano
non-natural amino acids ; carbohydrates ; C-glycosyl amino acids ; Passerini reaction
nije evidentirano
Podaci o izdanju
69
17.09.2021.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije
Zagreb