Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Priprava neprirodnih C-glikozilnih aminokiselina (CROSBI ID 443349)

Ocjenski rad | diplomski rad

Surko, Magdalena Priprava neprirodnih C-glikozilnih aminokiselina / Vuk, Dragana ; Jerić, Ivanka (mentor); Colić, Ivana (neposredni voditelj). Zagreb, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, . 2021

Podaci o odgovornosti

Surko, Magdalena

Vuk, Dragana ; Jerić, Ivanka

Colić, Ivana

hrvatski

Priprava neprirodnih C-glikozilnih aminokiselina

Peptidi i proteini imaju ključnu ulogu u nizu bioloških i fizioloških procesa. Unatoč velikoj raznolikosti u biološkoj funkciji i strukturi, njihova upotreba kao terapeutika ograničena je lošom stabilnošću i bioraspoloživošću. Potreba za kontrolom funkcije peptida dovela je do razvoja peptidomimetika, spojeva koji mogu oponašati sekundarne strukture proteina, a time i njihove funkcije. Samostrukturne organizacije poput okreta, spirala, listova i petlji mogu se dobiti kemijskim modifikacijama pojedinih aminokiselina ili peptida. Njihova strukturna i konformacijska analiza omogućuje stvaranje biblioteke spojeva opisanih svojstava, što je od velike važnosti za farmaceutsku industriju i znanost o materijalima. Cilj istraživanja ovog diplomskog rada je sinteza dipeptida s ugrađenom neprirodnom C-glikozilnom aminokiselinom. Za dobivanje C-glikozilne jedinice korištena je trokomponentna Passerinijeva reakcija, gdje je kao aldehidna komponentna korišten izopropilidenima zaštićen derivat sorboze. Passerinijev produkt je dobiven u visokom prinosu i diastereoselektivnosti. Post-kondenzacijske modifikacije Passerinijevog produkta dale su odgovarajući dipeptidni derivat C-glikozilne aminokiseline. Izolacija i pročišćavanje novopripravljenih organskih spojeva provedeno je primjenom kromatografskih metoda. Također, identifikacija i strukturna karakterizacija novih produkata provedena je različitim spektroskopskim metodama.

neprirodne aminokiseline ; ugljikohidrati ; C-glikozilne aminokiseline ; Passserinijeva reakcija

nije evidentirano

engleski

Synthesis of non-natural C-glycosyl amino acids

nije evidentirano

non-natural amino acids ; carbohydrates ; C-glycosyl amino acids ; Passerini reaction

nije evidentirano

Podaci o izdanju

69

17.09.2021.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije

Zagreb

Povezanost rada

Kemija