Usporedba tradicijskog kultivara heljde sjeverozapadne Hrvatske sa stranim sortama (CROSBI ID 298685)
Prilog u časopisu | stručni rad | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Habuš Jerčić, Ivanka ; Žulj Mihaljević, Maja ; Gunjača, Jerko ; Bošnjak Mihovilović, Anita ; Kereša, Snježana ; Barić, Marijana ; Baričević, Edita ; Bogović, Mara
hrvatski
Usporedba tradicijskog kultivara heljde sjeverozapadne Hrvatske sa stranim sortama
Obična heljda (Fagopyrum esculentum Moench) posljednjih godina privukla je veliku pozornost zbog visoke prehrambene vrijednosti i ljekovitih svojstava. Ova kultura ima dugu povijest uzgoja u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, a posebno je interesantna u sustavu ekološkog uzgoja. Posljednjih godina raste interes za proizvodnjom i konzumiranjem heljde, no problem predstavlja nedostatak odgovarajućeg sjemenskog materijala. Naime na sortnoj listi Republike Hrvatske nema niti jedne upisane sorte heljde, te se sadašnja proizvodnja temelji uglavnom na sjemenu tradicijskih kultivara (lokalnih populacija) te na uvozu stranih (uglavnom slovenskih) sorata od strane vlasnika OPG-ova. Cilj ovog rada je informirati stručnu javnost o utjecaju načina proizvodnje i roka sjetve na morfološka i agronomska svojstva tradicijskog kultivara heljde Varaždinska. Na osnovu rezultata ovog istraživanja nije utvrđena značajna razlika tradicijskog kultivara u odnosu na strane sorte ni u jednom od mjerenih morfoloških (visina biljke, broj grana po biljci i broj cvatova po biljci) i agronomskih (masa zrna po biljci i masa 1000 zrna) svojstava. Način proizvodnje (konvencionalni, ekološki) također nije značajno utjecao na prosječne vrijednosti mjerenih morfoloških i agronomskih svojstava, iako je utvrđena veća vrijednost morfoloških svojstava u ekološkoj proizvodnji.
: heljda, tradicijski kultivar, morfološka svojstva, agronomska svojstva, ekološka proizvodnja, konvencionalna proizvodnja
nije evidentirano
engleski
Comparison of the traditional buckwheat cultivar of northwestern Croatia with foreign varieties
nije evidentirano
buckwheat, traditional cultivar, morphological traits, agronomic traits, organic cropping system, conventional cropping system
nije evidentirano