Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1145126

Prinos i kvaliteta mesa svinja masne (mangulica), polumasne (crna slavonska svinja) i mesne (landras) pasmine


Senčić, Đuro; Samac, Danijela; Antunović, Zvonko; Škrivanko, Mario
Prinos i kvaliteta mesa svinja masne (mangulica), polumasne (crna slavonska svinja) i mesne (landras) pasmine // Zbornik sažetaka 56. hrvatskog i 16. međunarodnog simpozija agronoma / Antunović, Zvonko ; Rozman, Vlatka (ur.).
Osijek: Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, 2021. str. 263-264 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 1145126 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Prinos i kvaliteta mesa svinja masne (mangulica), polumasne (crna slavonska svinja) i mesne (landras) pasmine
(Yield and meat quality of fat pigs (Mangalitsa), semi-fat (Black Slavonian Pig) and meaty (Landrace) breeds)

Autori
Senčić, Đuro ; Samac, Danijela ; Antunović, Zvonko ; Škrivanko, Mario

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Zbornik sažetaka 56. hrvatskog i 16. međunarodnog simpozija agronoma / Antunović, Zvonko ; Rozman, Vlatka - Osijek : Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, 2021, 263-264

Skup
56. hrvatski i 16. međunarodni simpozij agronoma

Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 05.09.2021. - 10.09.2021

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
kvaliteta mesa ; mangulica ; crna slavonska svinja ; landras
(meat quality ; Mangalitsa ; Black Slavonian Pig ; Landrace)

Sažetak
Istraživan je prinos i kvaliteta mesa svinja mangulice (masni tip), crne slavonske (polumasni tip) i landrasa (mesni tip), približno istih tjelesnih masa (105 kg) i iz istih uvjeta tova. Mangulica i crna slavonska svinja imale su manju mesnatost polovica (37, 5 % odnosno 45, 5 %) nego li landras (56, 49 %). Meso mangulice i crne slavonske svinje imalo je normalne vrijednosti pH24 (5, 70 i 5, 81), kao i meso landrasa (5, 86), ali bolju sposobnost vezanja vode (4, 00 cm2 i 4, 34 cm2), intenzivniju crvenu boju a* (12, 00 i 17, 30), veći sadržaj masti (8, 00 % i 6, 97 %), te manje vode (70, 64 % i 67, 78 %) nego li meso landrasa (6, 99 cm2, a* = 10, 50, 1, 71 %, 73, 10 %). Bolja senzorna svojstva (boja, mramoriranost, čvrstoća, sočnost, miris i okus) također je imalo meso mangulice i crne slavonske svinje u odnosu na meso landrasa.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek


Citiraj ovu publikaciju:

Senčić, Đuro; Samac, Danijela; Antunović, Zvonko; Škrivanko, Mario
Prinos i kvaliteta mesa svinja masne (mangulica), polumasne (crna slavonska svinja) i mesne (landras) pasmine // Zbornik sažetaka 56. hrvatskog i 16. međunarodnog simpozija agronoma / Antunović, Zvonko ; Rozman, Vlatka (ur.).
Osijek: Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, 2021. str. 263-264 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
Senčić, Đ., Samac, D., Antunović, Z. & Škrivanko, M. (2021) Prinos i kvaliteta mesa svinja masne (mangulica), polumasne (crna slavonska svinja) i mesne (landras) pasmine. U: Antunović, Z. & Rozman, V. (ur.)Zbornik sažetaka 56. hrvatskog i 16. međunarodnog simpozija agronoma.
@article{article, author = {Sen\v{c}i\'{c}, \DJuro and Samac, Danijela and Antunovi\'{c}, Zvonko and \v{S}krivanko, Mario}, year = {2021}, pages = {263-264}, keywords = {kvaliteta mesa, mangulica, crna slavonska svinja, landras}, title = {Prinos i kvaliteta mesa svinja masne (mangulica), polumasne (crna slavonska svinja) i mesne (landras) pasmine}, keyword = {kvaliteta mesa, mangulica, crna slavonska svinja, landras}, publisher = {Fakultet agrobiotehni\v{c}kih znanosti Osijek}, publisherplace = {Vodice, Hrvatska} }
@article{article, author = {Sen\v{c}i\'{c}, \DJuro and Samac, Danijela and Antunovi\'{c}, Zvonko and \v{S}krivanko, Mario}, year = {2021}, pages = {263-264}, keywords = {meat quality, Mangalitsa, Black Slavonian Pig, Landrace}, title = {Yield and meat quality of fat pigs (Mangalitsa), semi-fat (Black Slavonian Pig) and meaty (Landrace) breeds}, keyword = {meat quality, Mangalitsa, Black Slavonian Pig, Landrace}, publisher = {Fakultet agrobiotehni\v{c}kih znanosti Osijek}, publisherplace = {Vodice, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font