Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Prinos i kvaliteta mesa svinja masne (mangulica), polumasne (crna slavonska svinja) i mesne (landras) pasmine (CROSBI ID 707164)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Senčić, Đuro ; Samac, Danijela ; Antunović, Zvonko ; Škrivanko, Mario Prinos i kvaliteta mesa svinja masne (mangulica), polumasne (crna slavonska svinja) i mesne (landras) pasmine // Zbornik sažetaka 56. hrvatskog i 16. međunarodnog simpozija agronoma / Antunović, Zvonko ; Rozman, Vlatka (ur.). Osijek: Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2021. str. 263-264

Podaci o odgovornosti

Senčić, Đuro ; Samac, Danijela ; Antunović, Zvonko ; Škrivanko, Mario

hrvatski

Prinos i kvaliteta mesa svinja masne (mangulica), polumasne (crna slavonska svinja) i mesne (landras) pasmine

Istraživan je prinos i kvaliteta mesa svinja mangulice (masni tip), crne slavonske (polumasni tip) i landrasa (mesni tip), približno istih tjelesnih masa (105 kg) i iz istih uvjeta tova. Mangulica i crna slavonska svinja imale su manju mesnatost polovica (37, 5 % odnosno 45, 5 %) nego li landras (56, 49 %). Meso mangulice i crne slavonske svinje imalo je normalne vrijednosti pH24 (5, 70 i 5, 81), kao i meso landrasa (5, 86), ali bolju sposobnost vezanja vode (4, 00 cm2 i 4, 34 cm2), intenzivniju crvenu boju a* (12, 00 i 17, 30), veći sadržaj masti (8, 00 % i 6, 97 %), te manje vode (70, 64 % i 67, 78 %) nego li meso landrasa (6, 99 cm2, a* = 10, 50, 1, 71 %, 73, 10 %). Bolja senzorna svojstva (boja, mramoriranost, čvrstoća, sočnost, miris i okus) također je imalo meso mangulice i crne slavonske svinje u odnosu na meso landrasa.

kvaliteta mesa ; mangulica ; crna slavonska svinja ; landras

nije evidentirano

engleski

Yield and meat quality of fat pigs (Mangalitsa), semi-fat (Black Slavonian Pig) and meaty (Landrace) breeds

nije evidentirano

meat quality ; Mangalitsa ; Black Slavonian Pig ; Landrace

nije evidentirano

Podaci o prilogu

263-264.

2021.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Zbornik sažetaka 56. hrvatskog i 16. međunarodnog simpozija agronoma

Antunović, Zvonko ; Rozman, Vlatka

Osijek: Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

2459-5543

Podaci o skupu

56. hrvatski i 16. međunarodni simpozij agronoma

poster

05.09.2021-10.09.2021

Vodice, Hrvatska

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)