Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Metode proizvodnje biser vina (CROSBI ID 443274)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Braje, Patrik Metode proizvodnje biser vina / Jagatić Korenika, Ana-Marija (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, . 2021

Podaci o odgovornosti

Braje, Patrik

Jagatić Korenika, Ana-Marija

hrvatski

Metode proizvodnje biser vina

Vina se prema tipu mogu podijeliti na mirna, pjenušava, biser i gazirana vina. Biser vina su pjenušava vina s tlakom od 1, 5 do 2, 5 bara, proizvedena od vina kojima je alkoholna jakost veća od 9 vol % ili stvarna alkoholna jakost veća od 7 vol. %. Cilj ovog završnog rada bio je predočiti različite metode proizvodnje biser vina. Biser vina možemo proizvesti charmat metodom proizvodnje ili metodama ancestrale i Col Fondo. Priprema baznog vina jednaka je kao i kod prirodnih pjenušavih vina, odnosno grožđe se bere ranije u odnosu na redovne berbe, s manje šećera, a više ukupne kiselosti. Petillant Naturel, skraćeno Pét-Nat, predstavlja biser vino nastalo metodom ancestrale i sadrži talog na dnu boce. Col Fondo, za razliku od Pét-Nata, prolazi dvostruku fermentaciju, ali također se ne degoržira i sadrži talog u boci. U prvom dijelu rada prikazane su metode proizvodnje pjenušavih vina klasičnom metodom te priprema baznog vina, dok su kasnije prezentirane metode ancestrale i Col Fondo. Na samom kraju rada nalaze se poznati proizvođači Pét-Nat vina u Hrvatskoj i svijetu.

biser vina, metoda ancestrale, Col Fondo, Pét-Nat

nije evidentirano

engleski

Methods of pearl wine production

nije evidentirano

pearl wine, method Ancestrale, Col Fondo, Pét-Nat

nije evidentirano

Podaci o izdanju

21

15.09.2021.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)