Metode proizvodnje biser vina (CROSBI ID 443274)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Braje, Patrik
Jagatić Korenika, Ana-Marija
hrvatski
Metode proizvodnje biser vina
Vina se prema tipu mogu podijeliti na mirna, pjenušava, biser i gazirana vina. Biser vina su pjenušava vina s tlakom od 1, 5 do 2, 5 bara, proizvedena od vina kojima je alkoholna jakost veća od 9 vol % ili stvarna alkoholna jakost veća od 7 vol. %. Cilj ovog završnog rada bio je predočiti različite metode proizvodnje biser vina. Biser vina možemo proizvesti charmat metodom proizvodnje ili metodama ancestrale i Col Fondo. Priprema baznog vina jednaka je kao i kod prirodnih pjenušavih vina, odnosno grožđe se bere ranije u odnosu na redovne berbe, s manje šećera, a više ukupne kiselosti. Petillant Naturel, skraćeno Pét-Nat, predstavlja biser vino nastalo metodom ancestrale i sadrži talog na dnu boce. Col Fondo, za razliku od Pét-Nata, prolazi dvostruku fermentaciju, ali također se ne degoržira i sadrži talog u boci. U prvom dijelu rada prikazane su metode proizvodnje pjenušavih vina klasičnom metodom te priprema baznog vina, dok su kasnije prezentirane metode ancestrale i Col Fondo. Na samom kraju rada nalaze se poznati proizvođači Pét-Nat vina u Hrvatskoj i svijetu.
biser vina, metoda ancestrale, Col Fondo, Pét-Nat
nije evidentirano
engleski
Methods of pearl wine production
nije evidentirano
pearl wine, method Ancestrale, Col Fondo, Pét-Nat
nije evidentirano
Podaci o izdanju
21
15.09.2021.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb