Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Hladna maceracija u proizvodnji bijelih i crnih vina (CROSBI ID 443272)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Atlija, Jure Hladna maceracija u proizvodnji bijelih i crnih vina / Jagatić Korenika, Ana-Marija (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, . 2021

Podaci o odgovornosti

Atlija, Jure

Jagatić Korenika, Ana-Marija

hrvatski

Hladna maceracija u proizvodnji bijelih i crnih vina

Vino je fermentirano piće koje se dobiva od grožđa, a sadrži mnogobrojne aromatske i fenolne spojeve koji doprinose kakvoći. Cilj ovog rada bio je istražiti utjecaj postupka hladne maceracije i različite uvjete njenog provođenja na kakvoću i sastav crnih i bijelih vina. Na ishod hladne maceracije najviše temperatura koja se može kretati od 4 °C do 15 °C, duljina trajanja koje može biti nekoliko sati pa do nekoliko tjedana te sorta grožđa. Unatoč različitim rezultatima hladna maceracija sveukupno pozitivno djeluje na kakvoću bijelih i crnih vina. Pridonosi kompleksnijem aromatskom profilu i senzornom doživljaju vina, ekstrakciji poželjnih fenolnih komponenti, dugotrajnosti boje vina i većem potencijalu za dozrijevanje, a enzimatski preparati pospješuju njezin učinak.

hladna maceracija, polifenolni spojevi, aromatski spojevi, ekstrakcija

nije evidentirano

engleski

Cold maceration in production of white and red wines

nije evidentirano

cold maceration, phenolic compounds, aromatic compounds, extraction

nije evidentirano

Podaci o izdanju

25

17.09.2021.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)