Hladna maceracija u proizvodnji bijelih i crnih vina (CROSBI ID 443272)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Atlija, Jure
Jagatić Korenika, Ana-Marija
hrvatski
Hladna maceracija u proizvodnji bijelih i crnih vina
Vino je fermentirano piće koje se dobiva od grožđa, a sadrži mnogobrojne aromatske i fenolne spojeve koji doprinose kakvoći. Cilj ovog rada bio je istražiti utjecaj postupka hladne maceracije i različite uvjete njenog provođenja na kakvoću i sastav crnih i bijelih vina. Na ishod hladne maceracije najviše temperatura koja se može kretati od 4 °C do 15 °C, duljina trajanja koje može biti nekoliko sati pa do nekoliko tjedana te sorta grožđa. Unatoč različitim rezultatima hladna maceracija sveukupno pozitivno djeluje na kakvoću bijelih i crnih vina. Pridonosi kompleksnijem aromatskom profilu i senzornom doživljaju vina, ekstrakciji poželjnih fenolnih komponenti, dugotrajnosti boje vina i većem potencijalu za dozrijevanje, a enzimatski preparati pospješuju njezin učinak.
hladna maceracija, polifenolni spojevi, aromatski spojevi, ekstrakcija
nije evidentirano
engleski
Cold maceration in production of white and red wines
nije evidentirano
cold maceration, phenolic compounds, aromatic compounds, extraction
nije evidentirano
Podaci o izdanju
25
17.09.2021.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb