ČImbenici perlanja pjenušavih vina (CROSBI ID 443270)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Sirovica, Silvia
Jagatić Korenika, Ana-Marija
hrvatski
ČImbenici perlanja pjenušavih vina
Perlanje i pjena su ključni parametri kakvoće pjenušavih vina i glavno svojstvo koje ih razlikuje od mirnih vina. Nastanak pjene i perlanja te njihovo trajanje izravno su vezani s kemijskim sastavom vina. Cilj ovog rada je opisati metode i procese proizvodnje pjenušavih vina s naglaskom na svojstvo perlanja. Opisuje sam nastanak perlanja, odnosno mjehurića CO2 i pjene u pjenušavom vinu i sve procese kroz koje prolaze u svom kratkom vijeku trajanja u čaši. Nadalje, objašnjeno je i kako pojedini čimbenici, od vinograda do proizvodnje baznog vina te sekundarne fermentacije utječu na svojstva pjene i perlanja.
CO2, perlanje, pjena, pjenušavo vino, sekundarna fermentacija
nije evidentirano
engleski
Effervescence factors in sparkling wines
nije evidentirano
CO2, effervescence, foam, secondary fermentation, sparkling wine
nije evidentirano
Podaci o izdanju
23
27.08.2021.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb