Usporedba standardizirane i modificirane EZ- DripLoss metode određivanja sposobnosti zadržavanja vode u pilećem mesu (CROSBI ID 443254)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Golub, Karla
Kaić, Ana
hrvatski
Usporedba standardizirane i modificirane EZ- DripLoss metode određivanja sposobnosti zadržavanja vode u pilećem mesu
Cilj ovog diplomskog rada je usporediti standardiziranu (EZ_S) i modificiranu EZ-DripLoss metodu (EZ_M) određivanja sposobnosti zadržavanja vode (SZV) u pilećem mesu. U istraživanju je korišteno 40 pilećih prsa izuzetih od tovnih pilića linije Ross 308 u dobi od 35 dana. U EZ_S metodi uzorci nisu bili vagani prilikom izuzimanja te se za izračun koristila masa praznog spremnika, masa spremnika sa mesom i mesnim sokom te masa spremnika sa mesnim sokom. U EZ_M su uzorci bili vagani nakon izuzimanja te se za izračun koristila njihova početna i završna masa. Potvrđena je jaka pozitivna korelacija SZV pilećeg mesa utvrđena EZ_S i EZ_M nakon 24, 48 i 72 sata. Vrijednosti utvrđene EZ_M nakon 24, 48 i 72 sata veće su negoli iste utvrđene EZ_S. Pri usporedbi rezultata istraživanja potrebno je uzeti u obzir korištenu metodu utvrđivanja SZV na pilećem mesu, statističku obradu i prikaz dobivenih rezultata.
sposobnost zadržavanja vode ; pileće meso ; EZ-DripLoss metoda
nije evidentirano
engleski
Comparison of standard and modified EZ-DripLoss method for determination of water holding capacity in chicken meat
nije evidentirano
water holding capacity ; chicken meat, EZ-DripLoss method
nije evidentirano
Podaci o izdanju
50
21.09.2021.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb