Identifikacija genetskih varijacija koje utječu na koagulacijska svojstva mlijeka paške ovce (CROSBI ID 707022)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa
Podaci o odgovornosti
Oštarić, Fabijan ; Čurik, Ino ; Mikulec, Nataša ; Bittante Giovanni ; Čubrić Čurik, Vlatka ; Brajković, Vladimir ; Ferenčaković, Maja ; Držaić, Ivana ; Antunac, Neven
hrvatski
Identifikacija genetskih varijacija koje utječu na koagulacijska svojstva mlijeka paške ovce
Mlijeko paške ovce u cijelosti se prerađuje u Paški sir, zbog čega je potrebno razmotriti nadogradnju postojećih selekcijskih kriterija s genetskim karakteristikama koje direktno utječu na koagulacijska svojstva mlijeka, a indirektno na proizvodnju i kvalitetu sira. U svrhu prilagodbe selekcijskih kriterija finalnom proizvodu (siru) potrebno je izračunati korelaciju koagulacijskih parametara (MCP) s randmanom u proizvodnji ovčjeg sira. Koagulacijska svojstva mlijeka (MCP) su: (i) vrijeme koje prođe od trenutka dodavanja sirila do početka koagulacije mlijeka (RCT, min), (ii) vrijeme koje je potrebno da gruš postigne odgovarajuću čvrstoću (CF, mm) od 20 mm (k20, min) i (iii) čvrstoću gruša na kraju analize (A30, mm). Izradom modela čvrstoće gruša kroz funkciju vremena (CFt) omogućit će se otkrivanje onih jedinki paške ovce čije mlijeko sporije koagulira što utječe na randman i troškove u proizvodnji Paškog sira. U sklopu disertacije pomoću instrumenta „Formagraph“ (Foss, Danska) odrediti će se varijabilnost koagulacijskih parametara (MCP) na pojedinačnim uzorcima mlijeka paške ovce. Modeliranjem čvrstoće gruša (CF) kroz funkciju vremena (CFt) odrediti će se uzorci koji sporije (SC) koaguliraju. Cjelogenomskim testiranjem (GWAS) unutar populacije paške ovce identificirati će se regije koje utječu na kvalitetu mlijeka za sirenje. Ovakav pristup doprinijeti će kvalitetnijoj selekciji paške ovce i povećanju randmana u proizvodnji Paškog sira.
Paški sir ; paška ovca ; genetske varijacije ; koagulacijska svojstva ; selekcijski kriteriji
nije evidentirano
engleski
Identification of genetic variation affecting milk coagulation properties in Pag sheep
nije evidentirano
Pag sheep ; genetic variation ; coagulation properties ; selection criteria
nije evidentirano
Podaci o prilogu
112-114.
2021.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Ivanković, A ; Lučić Beljo, Ružica ; Ćurić, Duška
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
978-953-8276-24-8
Podaci o skupu
Dan doktorata biotehničkog područja 2021.
poster
16.09.2021-17.09.2021
Zagreb, Hrvatska