Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Identifikacija genetskih varijacija koje utječu na koagulacijska svojstva mlijeka paške ovce (CROSBI ID 707022)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa

Oštarić, Fabijan ; Čurik, Ino ; Mikulec, Nataša ; Bittante Giovanni ; Čubrić Čurik, Vlatka ; Brajković, Vladimir ; Ferenčaković, Maja ; Držaić, Ivana ; Antunac, Neven Identifikacija genetskih varijacija koje utječu na koagulacijska svojstva mlijeka paške ovce // Dan doktorata biotehničkog područja 2021. / Ivanković, A ; Lučić Beljo, Ružica ; Ćurić, Duška (ur.). Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2021. str. 112-114

Podaci o odgovornosti

Oštarić, Fabijan ; Čurik, Ino ; Mikulec, Nataša ; Bittante Giovanni ; Čubrić Čurik, Vlatka ; Brajković, Vladimir ; Ferenčaković, Maja ; Držaić, Ivana ; Antunac, Neven

hrvatski

Identifikacija genetskih varijacija koje utječu na koagulacijska svojstva mlijeka paške ovce

Mlijeko paške ovce u cijelosti se prerađuje u Paški sir, zbog čega je potrebno razmotriti nadogradnju postojećih selekcijskih kriterija s genetskim karakteristikama koje direktno utječu na koagulacijska svojstva mlijeka, a indirektno na proizvodnju i kvalitetu sira. U svrhu prilagodbe selekcijskih kriterija finalnom proizvodu (siru) potrebno je izračunati korelaciju koagulacijskih parametara (MCP) s randmanom u proizvodnji ovčjeg sira. Koagulacijska svojstva mlijeka (MCP) su: (i) vrijeme koje prođe od trenutka dodavanja sirila do početka koagulacije mlijeka (RCT, min), (ii) vrijeme koje je potrebno da gruš postigne odgovarajuću čvrstoću (CF, mm) od 20 mm (k20, min) i (iii) čvrstoću gruša na kraju analize (A30, mm). Izradom modela čvrstoće gruša kroz funkciju vremena (CFt) omogućit će se otkrivanje onih jedinki paške ovce čije mlijeko sporije koagulira što utječe na randman i troškove u proizvodnji Paškog sira. U sklopu disertacije pomoću instrumenta „Formagraph“ (Foss, Danska) odrediti će se varijabilnost koagulacijskih parametara (MCP) na pojedinačnim uzorcima mlijeka paške ovce. Modeliranjem čvrstoće gruša (CF) kroz funkciju vremena (CFt) odrediti će se uzorci koji sporije (SC) koaguliraju. Cjelogenomskim testiranjem (GWAS) unutar populacije paške ovce identificirati će se regije koje utječu na kvalitetu mlijeka za sirenje. Ovakav pristup doprinijeti će kvalitetnijoj selekciji paške ovce i povećanju randmana u proizvodnji Paškog sira.

Paški sir ; paška ovca ; genetske varijacije ; koagulacijska svojstva ; selekcijski kriteriji

nije evidentirano

engleski

Identification of genetic variation affecting milk coagulation properties in Pag sheep

nije evidentirano

Pag sheep ; genetic variation ; coagulation properties ; selection criteria

nije evidentirano

Podaci o prilogu

112-114.

2021.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Ivanković, A ; Lučić Beljo, Ružica ; Ćurić, Duška

Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

978-953-8276-24-8

Podaci o skupu

Dan doktorata biotehničkog područja 2021.

poster

16.09.2021-17.09.2021

Zagreb, Hrvatska

Povezanost rada

Biotehnologija