Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Karakterizacija sirovog ekstrakta enzima endo-1,4-ksilanaza proizvedene fermentacijom Trametes versicolor na čvrstim nosačima (CROSBI ID 443167)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Bajo, Matea Karakterizacija sirovog ekstrakta enzima endo-1,4-ksilanaza proizvedene fermentacijom Trametes versicolor na čvrstim nosačima / Zelić, Bruno (mentor); Šalić, Anita ; Sokač, Tea (neposredni voditelj). Zagreb, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, . 2021

Podaci o odgovornosti

Bajo, Matea

Zelić, Bruno

Šalić, Anita ; Sokač, Tea

hrvatski

Karakterizacija sirovog ekstrakta enzima endo-1,4-ksilanaza proizvedene fermentacijom Trametes versicolor na čvrstim nosačima

Ksilanaze su biokatalizatori koji pripadaju velikoj skupini enzima koje nazivamo hidrolazama. Vrlo su značajne u industrijskoj primjeni, a njihova upotreba je danas u sve većem porastu. Njihov značaj prepoznat je u industriji celuloze i papira u postupcima izbjeljivanja celulozne mase što rezultira smanjenom upotrebom opasnih kemikalija. Osim u industriji papira, ksilanaze su važne i u prehrambenoj, kemijskoj, farmaceutskoj i tekstilnoj industriji. Prisutnost ksilanaza u reakcijskom mediju, kao i ostalih enzima kao katalizatora, omogućuje odvijanje (bio)kemijskih reakcija u blagim uvjetima, a uz to su sami enzimi obnovljivi i biorazgradivi. Zbog tih prednosti se može reći da su enzimi, a ujedno i ksilanaze ekološki prihvatljivi, pogotovo u usporedbi s kemijskim katalizatorima koje sve češće zamjenjuju i čiju upotrebu smanjuju. Izvor ksilanaza mogu biti gljive, bakterije, kvasci te razne životinje poput puževa, rakova i kukaca, pri čemu su glavni komercijalni izvor ksilanaza nitaste gljive. Najčešće se ksilanaze proizvode iz mikroorganizama submerznom fermentacijom, ali se sve češće kao tehnika proizvodnje enzima koristi i fermentacija na čvrstim nosačima. Proizvodnjom ksilanaza iz različitih izvora, različitim procesima i pri različitim uvjetima dobivaju se ksilanaze različitih svojstava i aktivnosti. Kako bi se odredila svojstva enzima i posljedično omogućila njegova industrijska upotreba, potrebno je provesti karakterizaciju enzima. Na aktivnost enzima utječu mnogi čimbenici kao što su temperatura, pH- vrijednost, vrsta supstrata korištena pri uzgoju mikroorganizama iz kojih se enzim dobiva, kemijsko djelovanje prisutnih tvari itd. Cilj ovog rada bio je karakterizirati sirovi ekstrakt enzima endo- 1, 4-ksilanaza proizvedene fermentacijom Trametes versicolor na čvrstim nosačima. Kako je jedno od najvažnijih svojstava enzima njegova aktivnost, upravo je određivanje aktivnosti enzima endo-1, 4- ksilanaze bio početni korak u njegovoj karakterizaciji. Osim toga određeni su temperaturni i pH optimum, temperaturna stabilnost te utjecaji određenih metalnih iona, organskih otapala, reagensa i supstrata na aktivnost enzima endo-1, 4-ksilanaza.

Trametes versicolor ; fermentacija na čvrstim nosačima ; endo-1, 4-ksilanaza ; aktivnost enzima ; karakterizacija

nije evidentirano

engleski

Characterization of raw endo-1,4-xylanase extract produced by solid-state fermentation of Trametes versicoloured

nije evidentirano

Trametes versicolor ; solid-state fermentation ; endo-1, 4-xylanase ; enzyme activity ; characterization

nije evidentirano

Podaci o izdanju

38

16.09.2021.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije

Zagreb

Povezanost rada

Kemijsko inženjerstvo