Proizvodne vrijednosti novih sorata šećerne repe na području Županje (CROSBI ID 443165)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Kalistović, Ivan
Pospišil, Milan
hrvatski
Proizvodne vrijednosti novih sorata šećerne repe na području Županje
Pravilnim odabirom sorte šećerne repe može se, bez dodatnih ulaganja, pridonijeti porastu prinosa i kvalitete korijena. Cilj rada bio je prikazati rezultate demonstracijskih sortnih pokusa šećerne repe provedenih na području Županje tijekom 2017. – 2019. godine. U istraživanje je bilo uključeno ukupno 42 sorte šećerne repe koje se već nalaze u proizvodnji ili se nude proizvođačima kao nove selekcije. Na prinos korijena, sadržaj i iskorištenje šećera te tehnološki prinos šećera značajno je utjecala godina, odnosno vremenske prilike tijekom vegetacije. Značajno najviši prinos korijena i šećera ostvaren je u 2019. godini koju je karakterizirala veća količina oborina u prvom dijelu vegetacije (travanj – lipanj), a manja u drugom dijelu vegetacije. Najviši sadržaj šećera ostvaren je u 2017. godini s manjom količinom oborina i nižom srednjom mjesečnom temperaturom zraka u vrijeme akumulacije šećera u repi (srpanj – listopad). Između istraživanih sorata nisu utvrđene statistički značajne razlike u prinosu i tehnološkoj kvaliteti korijena. Ipak, u trogodišnjem prosjeku, najviši prinos korijena (61, 62 t/ha) ostvarila je sorta Grandiosa KWS, najviši sadržaj šećera (16, 88 %) i iskorištenje na repu (14, 91 %) sorta Goldoni te najviši prinos šećera (8, 80 t/ha) sorta Fred. Rezultati ovih demonstracijskih pokusa nisu pouzdan pokazatelj proizvodnih vrijednosti neke sorte jer su postavljeni bez ponavljanja i provedeni na samo jednoj lokaciji.
šećerna repa, sorta, prinos korijena i šećera, sadržaj šećera
nije evidentirano
engleski
Production values of new sugar beet varieties in the area of the city Županja
nije evidentirano
sugar beet, variety, root and sugar yield, sugar content
nije evidentirano
Podaci o izdanju
37
30.09.2020.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb