Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Ekstrakcija bobica mirte (Myrtus communis L.) superkritičnim CO2 (CROSBI ID 706977)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Cvitković, Daniela ; Škarica, Iva ; Repajić, Maja ; Dragović-Uzelac, Verica ; Balbino, Sandra Ekstrakcija bobica mirte (Myrtus communis L.) superkritičnim CO2 // Book of Abstracts of the 13th International Scientific and Professional Conference WITH FOOD TO HEALTH / Babić, Jurislav ; Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat (ur.). Osijek : Tuzla, 2021. str. 113-113

Podaci o odgovornosti

Cvitković, Daniela ; Škarica, Iva ; Repajić, Maja ; Dragović-Uzelac, Verica ; Balbino, Sandra

hrvatski

Ekstrakcija bobica mirte (Myrtus communis L.) superkritičnim CO2

Mirta (Myrtus communis L.) je višegodišnji samonikli grm koji raste na području Mediterana te je od davnina poznat po svojim blagotvornim terapeutskim učincima na organizam, posebice u liječenju probavnih (dijareja), dišnih (astma) i dermatoloških tegoba (psorijaza). Isto tako, bobice mirte koriste se u proizvodnji likera, a samljeveni listovi i u kulinarske svrhe tj. kao začin. Najznačajniji spojevi koji se nalaze u listovima mirte su fenolni spojevi, flavonoidi, tanini i monoterpenoidi dok su bobice dobar izvor antocijana i masnih kiselina. Ekstrakcija takvih spojeva se u novije vrijeme provodi alternativnim tehnikama koje reduciraju upotrebu otapala ili ih uopće ne koriste, ekološki su prihvatljive te su ekonomski dugoročno isplative. Jedna od njih je ekstrakcija superkritičnim CO2 pomoću koje je provedena izolacija bioaktivnih molekula iz bobica mirte. U ovom istraživanju, prema Box-Behnken dizajnu eksperimenta sa 17 pokusa i 5 ponavljanja u centralnoj točki, provedena je optimizacija procesa ekstrakcije. GC-MS analizom identificirano je 18 hlapljivih spojeva od kojih su dominantni bili mirtenil-acetat, 1, 8-cineol i α- pinen. Analiza varijance pokazala je značajan utjecaj temperature, tlaka i protoka CO2 na iskorištenje ekstrakcije i udjele pojedinih sastavnica. Definirani su uvjeti u kojima se postiže maksimalno iskorištenje ekstrakcije i najviši udjeli dominantnih hlapljivih spojeva – temperatura od 60 °C, tlak od 200 bara i protok CO2 od 40 g/min.

Myrtus communis L. ; superkritični CO2 ; GC-MS ; hlapljivi spojevi ; optimizacija

nije evidentirano

engleski

Extraction of myrtle (Myrtus communis L.) berries with supercritical CO2

nije evidentirano

Myrtus communis L. ; supercritical CO2 ; GC-MS ; volatile compounds ; optimization

nije evidentirano

Podaci o prilogu

113-113.

2021.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Book of Abstracts of the 13th International Scientific and Professional Conference WITH FOOD TO HEALTH

Babić, Jurislav ; Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat

Osijek : Tuzla:

Podaci o skupu

13. međunarodni znanstveno-stručni skup: hranom do zdravlja = 13th International Scientific and Professional Conference: With food to health

poster

16.09.2021-17.09.2021

Osijek, Hrvatska

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija