Ekstrakcija bobica mirte (Myrtus communis L.) superkritičnim CO2 (CROSBI ID 706977)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Cvitković, Daniela ; Škarica, Iva ; Repajić, Maja ; Dragović-Uzelac, Verica ; Balbino, Sandra
hrvatski
Ekstrakcija bobica mirte (Myrtus communis L.) superkritičnim CO2
Mirta (Myrtus communis L.) je višegodišnji samonikli grm koji raste na području Mediterana te je od davnina poznat po svojim blagotvornim terapeutskim učincima na organizam, posebice u liječenju probavnih (dijareja), dišnih (astma) i dermatoloških tegoba (psorijaza). Isto tako, bobice mirte koriste se u proizvodnji likera, a samljeveni listovi i u kulinarske svrhe tj. kao začin. Najznačajniji spojevi koji se nalaze u listovima mirte su fenolni spojevi, flavonoidi, tanini i monoterpenoidi dok su bobice dobar izvor antocijana i masnih kiselina. Ekstrakcija takvih spojeva se u novije vrijeme provodi alternativnim tehnikama koje reduciraju upotrebu otapala ili ih uopće ne koriste, ekološki su prihvatljive te su ekonomski dugoročno isplative. Jedna od njih je ekstrakcija superkritičnim CO2 pomoću koje je provedena izolacija bioaktivnih molekula iz bobica mirte. U ovom istraživanju, prema Box-Behnken dizajnu eksperimenta sa 17 pokusa i 5 ponavljanja u centralnoj točki, provedena je optimizacija procesa ekstrakcije. GC-MS analizom identificirano je 18 hlapljivih spojeva od kojih su dominantni bili mirtenil-acetat, 1, 8-cineol i α- pinen. Analiza varijance pokazala je značajan utjecaj temperature, tlaka i protoka CO2 na iskorištenje ekstrakcije i udjele pojedinih sastavnica. Definirani su uvjeti u kojima se postiže maksimalno iskorištenje ekstrakcije i najviši udjeli dominantnih hlapljivih spojeva – temperatura od 60 °C, tlak od 200 bara i protok CO2 od 40 g/min.
Myrtus communis L. ; superkritični CO2 ; GC-MS ; hlapljivi spojevi ; optimizacija
nije evidentirano
engleski
Extraction of myrtle (Myrtus communis L.) berries with supercritical CO2
nije evidentirano
Myrtus communis L. ; supercritical CO2 ; GC-MS ; volatile compounds ; optimization
nije evidentirano
Podaci o prilogu
113-113.
2021.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Book of Abstracts of the 13th International Scientific and Professional Conference WITH FOOD TO HEALTH
Babić, Jurislav ; Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat
Osijek : Tuzla:
Podaci o skupu
13. međunarodni znanstveno-stručni skup: hranom do zdravlja = 13th International Scientific and Professional Conference: With food to health
poster
16.09.2021-17.09.2021
Osijek, Hrvatska