Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Stanje i perspektiva mesnog govedarstva u Republici Hrvatskoj (CROSBI ID 706919)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa

Konjačić, Miljenko ; Kelava Ugarković, Nikolina Stanje i perspektiva mesnog govedarstva u Republici Hrvatskoj // Zbornik predavanja 16. savjetovanja uzgajivača goveda u Republici Hrvatskoj / Sokolić, Darja (ur.). Zagreb: Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu, 2021. str. 101-109

Podaci o odgovornosti

Konjačić, Miljenko ; Kelava Ugarković, Nikolina

hrvatski

Stanje i perspektiva mesnog govedarstva u Republici Hrvatskoj

Mesno govedarstvo je izrazito bitan dio ukupne govedarske proizvodnje u Republici Hrvatskoj. Nakon ulaska u Europsku uniju došlo je do povećanog uvoza goveđeg mesa uz istovremeno smanjenje vlastite proizvodnje tako da je prosječna samodostatnost na razini od 70%. Tijekom posljednjih nekoliko godina zabilježen je porast broja plotkinja čistokrvnih mesnih pasmina, no one još uvijek čine svega 5% ukupnog broja krava. Zbog nedostatnog broja kvalitetne teladi za tov na domaćem tržištu, tovljači junadi primorani su materijal za tov tražiti u zemljama iz okruženja. Specifična tehnologija tova junadi u Republici Hrvatskoj osigurava vrhunsku kvalitetu mesa koja je prepoznata na stranim tržištima. Razvoj i perspektivu mesnog govedarstva treba u budućnosti pokušati temeljiti na stavljanju što većeg broja domaće teladi u tovilišta. Navedeno je moguće ostvariti intenzivnijim razvojem sustava krava-tele koji treba biti subvencioniran. Nadalje, potrebno je bikove mesnih pasmina koristiti u većoj mjeri u stadima za proizvodnju mlijeka na kravama ispod prosječne proizvodnje mlijeka. Ovakvim postupkom povećavamo i selekcijski pritisak i omogućavamo bolji sekcijski napredak u proizvodnji mlijeka jer ostavljamo rasplodni pomladak od iznad prosječnih krava. Potrebno je mijenjati tehnologiju proizvodnje telećeg mesa povećanjem završne mase teladi pri klanju. Istovremeno je potrebno i dobro uhodanu tehnologiju proizvodnje mesa tovne junadi prilagođavati potrebama tržišta s tendencijom povećanja težine trupova na liniji klanja Protekla, 2020. godina obilježena pandemijom korone nam treba biti upozorenje da svakako moramo za svoje stanovništvo osigurati samodostatnost u većini poljoprivrednih proizvoda pa tako i govedskog mesa.

mesno govedarstvo ; stanje ; perspektiva

nije evidentirano

engleski

Status and perspective of beef production in Croatia

nije evidentirano

beef production ; status ; perspective

nije evidentirano

Podaci o prilogu

101-109.

2021.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Zbornik predavanja 16. savjetovanja uzgajivača goveda u Republici Hrvatskoj

Sokolić, Darja

Zagreb: Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu

1845-5236

Podaci o skupu

Nepoznat skup

predavanje

29.02.1904-29.02.2096

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)

Poveznice