Proizvodnja hladno prešanog ulja crnog kima (CROSBI ID 706850)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa
Podaci o odgovornosti
Moslavac, Tihomir ; Jokić, Stela ; Šubarić, Drago ; Jozinović, Antun ; Oršolić, Mario ; Bagarić, Eva
hrvatski
Proizvodnja hladno prešanog ulja crnog kima
Sjemenke crnog kima (Nigella sativa L.) korištene su godinama kao začin, lijek i sirovina za dobivanje visokokvalitetnog i ljekovitog ulja. Iz sjemenki crnog kima postupkom hladnog prešanja dobije se jestivo ulje visoke nutritivne vrijednosti. U ulju crnog kima dominira esencijalna linolna masna kiselina (omega-6) i oleinska (omega-9), a od zasićenih palmitinska masna kiselina. Cilj ovog rada bio je ispitati utjecaj procesnih parametara prešanja sjemenke crnog kima na iskorištenje ulja tijekom prešanja s kontinuiranom pužnom prešom. Od procesnih parametara prešanja ispitivani su: veličina nastavka za izlaz pogače, frekvencija elektromotora, temperatura grijača glave preše. Primjenom standardnih metoda u proizvedenom ulju određeni su osnovni parametri kvalitete (peroksidni broj, slobodne masne kiseline, udio vode i netopljivih nečistoća). Rezultati ispitivanja pokazuju da procesni parametri prešanja utječu na iskorištenje hladno prešanog ulja crnog kima. Porastom temperature glave preše, smanjenjem nastavka za izlaz pogače i frekvencije elektromotora ostvarena je veća proizvodnja ulja crnog kima.
ulje crnog kima ; prešanje ; procesni parametri ; kvaliteta ulja
nije evidentirano
engleski
The production of cold-pressed black cumin oil
nije evidentirano
black cumin oil ; pressing ; process parameters ; oil quality
nije evidentirano
Podaci o prilogu
154-154.
2021.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Babić, Jurislav ; Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat
Osijek : Tuzla: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli
978-953-7005-79-5
2232-9536
Podaci o skupu
13. međunarodni znanstveno-stručni skup: hranom do zdravlja = 13th International Scientific and Professional Conference: With food to health
poster
16.09.2021-17.09.2021
Osijek, Hrvatska