Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Proizvodnja hladno prešanog ulja crnog kima (CROSBI ID 706850)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa

Moslavac, Tihomir ; Jokić, Stela ; Šubarić, Drago ; Jozinović, Antun ; Oršolić, Mario ; Bagarić, Eva Proizvodnja hladno prešanog ulja crnog kima // Book of Abstracts of the 13th International Scientific and Professional Conference WITH FOOD TO HEALTH / Babić, Jurislav ; Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat (ur.). Osijek : Tuzla: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli, 2021. str. 154-154

Podaci o odgovornosti

Moslavac, Tihomir ; Jokić, Stela ; Šubarić, Drago ; Jozinović, Antun ; Oršolić, Mario ; Bagarić, Eva

hrvatski

Proizvodnja hladno prešanog ulja crnog kima

Sjemenke crnog kima (Nigella sativa L.) korištene su godinama kao začin, lijek i sirovina za dobivanje visokokvalitetnog i ljekovitog ulja. Iz sjemenki crnog kima postupkom hladnog prešanja dobije se jestivo ulje visoke nutritivne vrijednosti. U ulju crnog kima dominira esencijalna linolna masna kiselina (omega-6) i oleinska (omega-9), a od zasićenih palmitinska masna kiselina. Cilj ovog rada bio je ispitati utjecaj procesnih parametara prešanja sjemenke crnog kima na iskorištenje ulja tijekom prešanja s kontinuiranom pužnom prešom. Od procesnih parametara prešanja ispitivani su: veličina nastavka za izlaz pogače, frekvencija elektromotora, temperatura grijača glave preše. Primjenom standardnih metoda u proizvedenom ulju određeni su osnovni parametri kvalitete (peroksidni broj, slobodne masne kiseline, udio vode i netopljivih nečistoća). Rezultati ispitivanja pokazuju da procesni parametri prešanja utječu na iskorištenje hladno prešanog ulja crnog kima. Porastom temperature glave preše, smanjenjem nastavka za izlaz pogače i frekvencije elektromotora ostvarena je veća proizvodnja ulja crnog kima.

ulje crnog kima ; prešanje ; procesni parametri ; kvaliteta ulja

nije evidentirano

engleski

The production of cold-pressed black cumin oil

nije evidentirano

black cumin oil ; pressing ; process parameters ; oil quality

nije evidentirano

Podaci o prilogu

154-154.

2021.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Babić, Jurislav ; Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat

Osijek : Tuzla: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli

978-953-7005-79-5

2232-9536

Podaci o skupu

13. međunarodni znanstveno-stručni skup: hranom do zdravlja = 13th International Scientific and Professional Conference: With food to health

poster

16.09.2021-17.09.2021

Osijek, Hrvatska

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija