Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1143912

In vitro gastrointestinalna stabilnost glukozinolata i njihovih razgradnih produkata iz odabranih biljaka reda Brassicales


Vrca, Ivana; Radinović, Leah; Đulović, Azra; Burčul, Franko; Blažević, Ivica; Bilušić, Tea
In vitro gastrointestinalna stabilnost glukozinolata i njihovih razgradnih produkata iz odabranih biljaka reda Brassicales // Zbornik Dan doktorata biotehničkog područja 2021.
Zagreb, Hrvatska, 2021. str. 102-104 (predavanje, podatak o recenziji nije dostupan, sažetak, ostalo)


CROSBI ID: 1143912 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
In vitro gastrointestinalna stabilnost glukozinolata i njihovih razgradnih produkata iz odabranih biljaka reda Brassicales
(In vitro gastrointestinal stability of glucosinolates and their degradation products from selected plants of the order Brassicales)

Autori
Vrca, Ivana ; Radinović, Leah ; Đulović, Azra ; Burčul, Franko ; Blažević, Ivica ; Bilušić, Tea

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo

Izvornik
Zbornik Dan doktorata biotehničkog područja 2021. / - , 2021, 102-104

Skup
Dan doktorata biotehničkog područja 2021.

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 16.-17.09.2021

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Podatak o recenziji nije dostupan

Ključne riječi
red Brassicales, glukozinolati, izotiocijanati, in vitro probava, gastrointestinalna stabilnost
(order Brassicales, glucosinolates, isothiocyanates, in vitro digestion method, gastrointestinal stability)

Sažetak
Stabilnost i biodostupnost pojedinih bioaktivnih komponenti koje se nalaze u hrani nisu uvijek poznate. Da bi bioaktivna komponenta bila biodostupna, prvo mora biti oslobođena iz matriksa hrane u gastrointestinalnom sustavu. Prije zaključka o mogućim učincima na zdravlje čovjeka, najprije se mora provjeriti kako proces probave utječe na stabilnost bioaktivnih komponenti, odnosno na njihovu biodostupnost. Biodostupnost se može ispitati postupcima in vitro probave koji se obično sastoje od dvije faze, oponašanje želučane i crijevne probave. Nekoliko faktora, uključujući karakteristike uzorka, enzimsku aktivnost, sastav iona i vrijeme probave imaju značajan utjecaj na rezultate metoda in vitro probave [1]. Znanstvena istraživanja vezana za pozitivni utjecaj glukozinolata i izotiocijanata na ljudsko zdravlje nakon konzumiranja hrane koja ih sadrži još uvijek su nedovoljno razjašnjena. Zbog toga, jedan od ciljeva ovog doktorskog istraživanja je odrediti biološki aktivne komponente u sjemenu biljaka različitih gorušica i dragoljuba koje pripadaju redu Brassicales te njihovu stabilnost i biodostupnost nakon dviju metoda simulirane probave – in vitro metode koja je temeljena na upotrebi komercijalnih enzima iz želuca i tankog crijeva [2] te in vitro metode s ljudskim probavnim sokovima iz želuca i tankog crijeva [3].

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija, Prehrambena tehnologija, Nutricionizam



POVEZANOST RADA


Projekti:
HRZZ-IP-2016-06-1316 - Biljke kao izvor bioaktivnih sumporovih spojeva te njihova sposobnost hiperakumulacije metala (BioSMe) (Blažević, Ivica, HRZZ - 2016-06) ( POIROT)

Ustanove:
Kemijsko-tehnološki fakultet, Split

Profili:

Avatar Url Ivica Blažević (autor)

Avatar Url Franko Burčul (autor)

Avatar Url Tea Bilušić (autor)

Avatar Url Azra Đulović (autor)

Avatar Url Ivana Vrca (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Vrca, Ivana; Radinović, Leah; Đulović, Azra; Burčul, Franko; Blažević, Ivica; Bilušić, Tea
In vitro gastrointestinalna stabilnost glukozinolata i njihovih razgradnih produkata iz odabranih biljaka reda Brassicales // Zbornik Dan doktorata biotehničkog područja 2021.
Zagreb, Hrvatska, 2021. str. 102-104 (predavanje, podatak o recenziji nije dostupan, sažetak, ostalo)
Vrca, I., Radinović, L., Đulović, A., Burčul, F., Blažević, I. & Bilušić, T. (2021) In vitro gastrointestinalna stabilnost glukozinolata i njihovih razgradnih produkata iz odabranih biljaka reda Brassicales. U: Zbornik Dan doktorata biotehničkog područja 2021..
@article{article, author = {Vrca, Ivana and Radinovi\'{c}, Leah and \DJulovi\'{c}, Azra and Bur\v{c}ul, Franko and Bla\v{z}evi\'{c}, Ivica and Bilu\v{s}i\'{c}, Tea}, year = {2021}, pages = {102-104}, keywords = {red Brassicales, glukozinolati, izotiocijanati, in vitro probava, gastrointestinalna stabilnost}, title = {In vitro gastrointestinalna stabilnost glukozinolata i njihovih razgradnih produkata iz odabranih biljaka reda Brassicales}, keyword = {red Brassicales, glukozinolati, izotiocijanati, in vitro probava, gastrointestinalna stabilnost}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }
@article{article, author = {Vrca, Ivana and Radinovi\'{c}, Leah and \DJulovi\'{c}, Azra and Bur\v{c}ul, Franko and Bla\v{z}evi\'{c}, Ivica and Bilu\v{s}i\'{c}, Tea}, year = {2021}, pages = {102-104}, keywords = {order Brassicales, glucosinolates, isothiocyanates, in vitro digestion method, gastrointestinal stability}, title = {In vitro gastrointestinal stability of glucosinolates and their degradation products from selected plants of the order Brassicales}, keyword = {order Brassicales, glucosinolates, isothiocyanates, in vitro digestion method, gastrointestinal stability}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font