Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

In vitro gastrointestinalna stabilnost glukozinolata i njihovih razgradnih produkata iz odabranih biljaka reda Brassicales (CROSBI ID 706813)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa

Vrca, Ivana ; Radinović, Leah ; Đulović, Azra ; Burčul, Franko ; Blažević, Ivica ; Bilušić, Tea In vitro gastrointestinalna stabilnost glukozinolata i njihovih razgradnih produkata iz odabranih biljaka reda Brassicales // Zbornik Dan doktorata biotehničkog područja 2021.. 2021. str. 102-104

Podaci o odgovornosti

Vrca, Ivana ; Radinović, Leah ; Đulović, Azra ; Burčul, Franko ; Blažević, Ivica ; Bilušić, Tea

hrvatski

In vitro gastrointestinalna stabilnost glukozinolata i njihovih razgradnih produkata iz odabranih biljaka reda Brassicales

Stabilnost i biodostupnost pojedinih bioaktivnih komponenti koje se nalaze u hrani nisu uvijek poznate. Da bi bioaktivna komponenta bila biodostupna, prvo mora biti oslobođena iz matriksa hrane u gastrointestinalnom sustavu. Prije zaključka o mogućim učincima na zdravlje čovjeka, najprije se mora provjeriti kako proces probave utječe na stabilnost bioaktivnih komponenti, odnosno na njihovu biodostupnost. Biodostupnost se može ispitati postupcima in vitro probave koji se obično sastoje od dvije faze, oponašanje želučane i crijevne probave. Nekoliko faktora, uključujući karakteristike uzorka, enzimsku aktivnost, sastav iona i vrijeme probave imaju značajan utjecaj na rezultate metoda in vitro probave [1]. Znanstvena istraživanja vezana za pozitivni utjecaj glukozinolata i izotiocijanata na ljudsko zdravlje nakon konzumiranja hrane koja ih sadrži još uvijek su nedovoljno razjašnjena. Zbog toga, jedan od ciljeva ovog doktorskog istraživanja je odrediti biološki aktivne komponente u sjemenu biljaka različitih gorušica i dragoljuba koje pripadaju redu Brassicales te njihovu stabilnost i biodostupnost nakon dviju metoda simulirane probave – in vitro metode koja je temeljena na upotrebi komercijalnih enzima iz želuca i tankog crijeva [2] te in vitro metode s ljudskim probavnim sokovima iz želuca i tankog crijeva [3].

red Brassicales, glukozinolati, izotiocijanati, in vitro probava, gastrointestinalna stabilnost

nije evidentirano

engleski

In vitro gastrointestinal stability of glucosinolates and their degradation products from selected plants of the order Brassicales

nije evidentirano

order Brassicales, glucosinolates, isothiocyanates, in vitro digestion method, gastrointestinal stability

nije evidentirano

Podaci o prilogu

102-104.

2021.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Zbornik Dan doktorata biotehničkog područja 2021.

Podaci o skupu

Dan doktorata biotehničkog područja 2021.

predavanje

16.09.2021-17.09.2021

Zagreb, Hrvatska

Povezanost rada

Kemija, Nutricionizam, Prehrambena tehnologija