Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj sušenja i hladne ekstrakcije na bioaktivne spojeve u raštici (Brassica oleracea var. acephala) (CROSBI ID 706805)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Major, Nikola ; Prekalj, Bernard ; Perković, Josipa ; Ban, Dean ; Užila, Zoran ; Goreta Ban, Smiljana Utjecaj sušenja i hladne ekstrakcije na bioaktivne spojeve u raštici (Brassica oleracea var. acephala) // Zbornik radova. 2021. str. 1-1

Podaci o odgovornosti

Major, Nikola ; Prekalj, Bernard ; Perković, Josipa ; Ban, Dean ; Užila, Zoran ; Goreta Ban, Smiljana

hrvatski

Utjecaj sušenja i hladne ekstrakcije na bioaktivne spojeve u raštici (Brassica oleracea var. acephala)

Povrće iz roda Brassicacea poznato je po nutritivnoj vrijednosti i sadržaju fitnutrijenata poput glukozinolata, karotenoida i fenola, kao i nutrijenata poput ugljikohidrata, vitamina te makro i mikro elemenata. Precizna analiza glukozinolata ovisi o inaktivaciji enzima mirozinaze koja katalizira hidrolizu navedenih spojeva. Najčešće korištena metoda inaktivacije mirozinaze je dehidracija uzorka postupkom liofilizacije te denaturacija visokom temperaturom tijekom koraka ekstrakcije. Cilj ovog rada bio je istražiti utjecaj primjene visoke temperature putem vrućeg zraka u postupku dehidracije, a prije koraka ekstrakcije te utjecaj hladne ekstrakcije na razinu ukupnih glukozinolata, ukupnih fenola te ukupne antioksidacijske aktivnosti ekstrakata raštike (Brassica oleracea var. acephala). Liofilizirani ili osušeni (u sušioniku) uzorci raštike ekstrahirani su vrućom ili hladnom smjesom metanola i vode te analizirani na ukupne glukozinolate, ukupne fenole i ukupnu antioksidacijsku aktivnost FRAP (Ferric Reducing Antioxidant Power) metodom te metodom redukcije DPPH sintetskog radikala. Najveći sadržaj ukupnih fenola kao i najviša antioksidativna aktivnost mjerena FRAP metodom uočena je kod uzoraka koji su sušeni u sušioniku te zatim ekstrahirani u hladnom postupku ekstrakcije. Najveći sadržaj glukozinolata utvrđen je u liofiliziranim uzorcima koji su podvrgnuti postupku hladne ekstrakcije dok je najviša razina antioksidativne aktivnosti DPPH metodom utvrđena kod liofiliziranih uzoraka koji su podvrgnuti postupku vruće ekstrakcije.

antioksidacijska aktivnost, Brassica oleracea var. acephala, ekstrakcija, ukupni fenoli, ukupni glukozinolati

nije evidentirano

engleski

Hot air drying and cold extraction impact on bioactive compounds in kale (Brassica oleracea var. acephala)

nije evidentirano

antioxidant activity, Brassica oleracea var. acephala, extraction, total glucosinolates, total phenolic content

nije evidentirano

Podaci o prilogu

1-1.

2021.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Zbornik radova

Podaci o skupu

56. hrvatski i 16. međunarodni simpozij agronoma

predavanje

05.09.2021-10.09.2021

Vodice, Hrvatska

Povezanost rada

Interdisciplinarne biotehničke znanosti