Profil masnih kiselina u kozjem mlijeku (CROSBI ID 443037)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Domović, Dario
Antunac, Neven
hrvatski
Profil masnih kiselina u kozjem mlijeku
Mliječna mast jedan je od najvažnijih kemijskih sastojaka mlijeka. Mješavina je estera različitih masnih kiselina koje se nazivaju triacilgliceroli. Masne kiseline u mliječnoj masti smatraju se važnim čimbenikom u prehrani ljudi. Jedan od razloga terapeutskih i nutritivnih prednosti kozjeg mlijeka pripisuje se masnim kiselinama prisutnim u mliječnoj masti kozjeg mlijeka. U kozjem mlijeku, u odnosu na masne kiseline zastupljene u kravljem mlijeku prisutne su povećane koncentracije masnih kiselina kratkog i srednje dugog lanca, prvenstveno kapronske (C6:0), kaprilne (C8:0) i kaprinske (C10:0) masne kiseline.
mliječna mast, triacilgliceroli, kozje mlijeko, masne kiseline
nije evidentirano
engleski
Fatty acid profile in goats milk
nije evidentirano
milk fat, triacilglycerols, goat milk, fatty acids
nije evidentirano
Podaci o izdanju
17
17.09.2021.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb