Utjecaj dodatka ovčjeg mesa na fizikalno-kemijska i senzorska svojstva tradicionalnih trajnih kobasica (CROSBI ID 706791)
Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad
Podaci o odgovornosti
Kos, Ivica ; Kocek, Matea ; Širić, Ivan ; Juzl, Miroslav ; Langova, Radka ; Bedeković, Dalibor ; Janječić, Zlatko ; Vnučec, Ivan
hrvatski
Utjecaj dodatka ovčjeg mesa na fizikalno-kemijska i senzorska svojstva tradicionalnih trajnih kobasica
Cilj rada bio je utvrditi fizikalno-kemijska i senzorska svojstva tradicionalnih trajnih kobasica s dodatkom ovčjeg mesa. Istraživanjem je utvrđeno da se kalo kobasica povećavalo s povećanjem udjela ovčjeg mesa. Različiti tijek pH vrijednosti između tretmana utvrđen je na početku proizvodnje, a značajne razlike u aktivitetu vode utvrđene su na kraju. Senzorskom analizom je utvrđeno da postoje značajne razlike između kontrolnog i pokusnih tretmana. S povećanjem udjela ovčjeg mesa miris je češće bio označen kao razlikovno svojstvo što implicira izraženiji utjecaj kod većih udjela. Može se zaključiti da je dodatak ovčjeg mesa značajno utjecao na fizikalno- kemijska i senzorska svojstva trajnih kobasica.
ovčje meso ; pH ; aktivitet vode ; senzorska analiza ; trajne kobasice
Rad je izvod iz diplomskog rada Mateje Kocek, mag. ing. agr., naslova „Tehnološka karakterizacija i senzorska svojstva trajnih kobasica s dodatkom ovčjeg mesa”.
engleski
The effect of mutton addition on physicochemical and sensory traits of traditional dry sausages
nije evidentirano
mutton ; pH ; water activity ; sensory analysis ; dry sausages
nije evidentirano
Podaci o prilogu
625-630.
2021.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
56. hrvatski i 16. međunarodni simpozij agronoma - zbornik radova
Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko
Osijek: Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
2459-5543
Podaci o skupu
56. hrvatski i 16. međunarodni simpozij agronoma
poster
05.09.2021-10.09.2021
Vodice, Hrvatska