Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Ekonomska isplativost korištenja veće količine sirovih proteina u hranidbi mliječnih koza (CROSBI ID 706788)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Bendelja Ljoljić, Darija ; Šakić Bobić, Branka ; Dolenčić Špehar, Iva ; Vnučec, Ivan ; Samaržija, Dubravka ; Grgić, Zoran Ekonomska isplativost korištenja veće količine sirovih proteina u hranidbi mliječnih koza // Zbornik sažetaka / Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko (ur.). Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2021. str. 251-252

Podaci o odgovornosti

Bendelja Ljoljić, Darija ; Šakić Bobić, Branka ; Dolenčić Špehar, Iva ; Vnučec, Ivan ; Samaržija, Dubravka ; Grgić, Zoran

hrvatski

Ekonomska isplativost korištenja veće količine sirovih proteina u hranidbi mliječnih koza

Uravnotežena hranidba smatra se temeljem učinkovite proizvodnje kozjega mlijeka. Općenito, prema istraživanjima, troškovi hranidbe čine oko 50 % izravnih troškova proizvodnje kozjeg mlijeka, a proteini predstavljaju najskuplju komponentu obroka. Stoga uravnotežena struktura hranidbe i bilanciranje stvarnih potreba životinja donose uštede, uz istovremeno povećanje količine i poboljšanje kvalitete mlijeka. Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi optimalan i ekonomski isplativ udio sirovih proteina u krmnoj smjesi kao dopunskom obroku u intenzivnoj proizvodnji kozjeg mlijeka. Istraživanje je provedeno u stadu od 70-ak alpina koza tijekom dvije proizvodne godine. U prvoj (baznoj) godini sve su koze hranjene krmnom smjesom sa 11 % sirovih proteina dok su u drugoj godini slučajnim odabirom koze podijeljene u 3 hranidbene skupine i hranjene krmnom smjesom s različitim udjelom sirovih proteina (14 %, 16 % i 18 % sirovih proteina). S obzirom na kretanje proizvodnje mlijeka, te odnos prihoda i troškova u sve tri hranidbene skupine, utvrđena je pokrivenost prosječnog troška krmne smjese cijenom proizvedenoga mlijeka. Na temelju dobivenih razlika može se zaključiti kako je opravdano koristiti krmnu smjesu sa 14 % sirovih proteina jer jedina ima veći doprinos pokriću od bazne godine.

kozje mlijeko, krmna smjesa, doprinos pokriću, sirovi proteini

nije evidentirano

engleski

Economic profitability of using a larger amount of crude protein in dairy goat nutrition

nije evidentirano

goat milk, feed mixture, gross margin, crude protein

nije evidentirano

Podaci o prilogu

251-252.

2021.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Zbornik sažetaka

Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko

Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

2459-5543

Podaci o skupu

56. hrvatski i 16. međunarodni simpozij agronoma

poster

05.09.2021-10.09.2021

Vodice, Hrvatska

Povezanost rada

Ekonomija, Poljoprivreda (agronomija)